iOS 16.3 rregulloi një bug serioz që lejonte aplikacionet të gjurmonin vendndodhjen

Pak më shumë se një javë pas lançimit të iOS 16.3, vazhdojnë të dalin lajme mbi përmbajtjen e rregullimeve të përfshira nga Apple që nga përditësimi. Me sa duket, gjiganti i Cupertino është përballur me një problem sigurie që mund të rrezikojë privatësinë e përdoruesve.

Rregullimi është emërtuar “CVE-2023-23503” dhe sipas AppleInsider ka të bëjë me një shfrytëzim të zbuluar nga një përdorues dhe i raportuar tek Apple nga iPhone i tij iOS 16.2.

I njëjti përdorues vuri re se aplikacioni iFood po gjurmonte vendndodhjen e tij, edhe pse ai kishte çaktivizuar gjurmimin në cilësimet e tij të privatësisë. Apple e përkufizon rregullimin e gabimeve, të pranishme në Apple Maps, si një “çështje logjike” pak alarmante, e cila megjithatë i lejoi aplikacionet të “anashkalojnë preferencat e privatësisë”.

Pas instalimit të versionit më të fundit të sistemit operativ dhe kryerjes së një rikthimi të shpejtë të iPhone, përdoruesi nuk hasi më të njëjtin problem, prandaj edhe një herë ju rekomandojmë që të përditësoni menjëherë iPhone.

Ndër risitë e tjera të prezantuara nga OS, gjejmë edhe mundësinë e aktivizimit të mbrojtjes së avancuar të të dhënave në iPhone. Në përgjithësi, iOS 16.3 rregulloi një sërë dobësish sigurie.

Apple nuk ka filluar ende fazën e testimit beta të iOS 16.4. Zakonisht kompania amerikane përdoret për të lançuar versionet provizore të sistemit operativ të saj menjëherë pas lëshimit të atyre përfundimtare, por nuk ndodhi, një simptomë e qartë se si shpërndarja është larg.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/02/ios-16-3-rregulloi-nje-bug-serioz-qe-lejonte-aplikacionet-te-gjurmonin-vendndodhjen/