Inteligjenca artificiale po bën që shitjet e PC-ve të rriten

Kërkesa për PC, ndonëse u rrit gjatë krizës shëndetësore, më pas ra për shkak të kontekstit makroekonomik (siç ra dhe kërkesa për smartfonë). Sipas të dhënave të publikuara nga Counterpoint Research, dërgesat globale të PC-ve ishin ende në rënie në tremujorin e tretë. Megjithatë, një rikuperim i fortë i kërkesës pritet nga viti i ardhshëm. Kjo rritje do të jetë pjesërisht për shkak të shfaqjes së inteligjencës artificiale gjeneruese.

Për momentin, kompanitë dhe individët vazhdojnë të kufizojnë shpenzimet. Si rezultat, në tremujorin e tretë të 2023, dërgesat e kompjuterëve ranë 9% nga viti në vit, sipas Counterpoint Research. Por lajmi i mirë është se krahasuar me tremujorin e dytë të 2023 ka pasur një rritje. Për kompaninë kërkimore, më e keqja tashmë është prapa nesh.

Kërkesa për kompjuterë pritet të rritet ndjeshëm edhe në vitin 2024. Kjo sepse do të hyjmë në një cikël global të zëvendësimit të PC (makinat që janë vjetëruar do të zëvendësohen). Për më tepër, shitjet do të stimulohen nga inteligjenca artificiale. Mjetet e AI si ChatGPT kanë tërhequr vëmendjen vitin e kaluar. Prodhuesit e kompjuterëve do të fokusohen në makinat e reja të krijuara posaçërisht për të pritur këto AI.

Kompjuterë të rinj do të blihen për të përfituar sa më shumë nga inteligjenca artificiale
“Ne presim që vëllimi i dërgesave të tregut global të PC-ve të kthehet në nivelet e para-COVID-19 vitin e ardhshëm, i nxitur nga zëvendësimi i Windows 11, valës tjetër të kompjuterëve të Armëve dhe PC-ve me AI”, thuhet në botim. CounterpointResearch.

Në veçanti, raporti i referohet zhvillimit të procesorëve të rinj nga Qualcomm, Intel dhe kompani të tjera për kompjuterë të cilët do të lansohen duke filluar nga tremujori i fundit i vitit 2023. Për më tepër, Microsoft aktualisht po lançon një asistent të ri të quajtur Copilot në Windows 11, bazuar në inteligjencë artificiale gjeneruese.

Për sa i përket ciklit të zëvendësimit, duhet theksuar se Windows 10 nuk do të marrë më përditësime duke filluar nga tetori 2017. Dhe duke qenë se Windows 11 është shumë kërkues për sa i përket funksionalitetit, do të ketë shumë kompjuterë me Windows 10 që nuk mund të përmirësohen në Windows 11 .

Microsoft aktualisht po mban një kapak të ngushtë për miratimin e Windows 11. Por sipas të dhënave jozyrtare, Windows 11 është instaluar në 400 milionë makina aktive.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/23/inteligjenca-artificiale-po-ben-qe-shitjet-e-pc-ve-te-rriten/