Intel prezanton kompjuterin neuromorfik më të madh në botë

Intel trondit të gjithë botën teknologjike me krijimin e saj të ri të jashtëzakonshëm. Kompania njoftoi një pajisje të re: Hala Point. Është një kompjuter neuromorfik, më i madhi i krijuar ndonjëherë deri më tani. Kjo pajisje është në gjendje të imitojë funksionimin e trurit të njeriut, duke krijuar qindra perspektiva të reja për inteligjencën artificiale dhe teknologjinë e informacionit.

Llogaritja neuromorfike ndryshon nga llogaritja tradicionale në mënyrën se si përpiqet të përsërisë funksionalitetin e trurit të njeriut kur përpunon informacionin. Këto pajisje të veçanta përdorin neurone artificiale që janë në gjendje të ruajnë dhe përpunojnë të dhëna. Me këtë metodologji ata kapërcejnë çdo kufizim ekzistues që i përket sistemeve aktuale të TI-së dhe gjithashtu arrijnë të zgjidhin problemin e transferimit të informacionit ndërmjet komponentëve të ndryshëm.

Kompjuteri i së ardhmes do të mendojë tamam si ne
Hala Point ka përmasa jashtëzakonisht kompakte dhe në vetvete është një veçori inovative, por ajo që të habit është fuqia e saj e paepur. Kompjuteri arrin të inkorporojë 1152 çipa Loihi 2 dhe mund të kryejë 380 trilion operacione sinaptike në sekondë. Duke marrë parasysh këto performanca do të pritej një pajisje e një madhësie të caktuar, megjithatë ajo zë një hapësirë ​​relativisht të vogël, duke konsumuar gjithashtu një sasi “të vogël” energjie.

Ne nuk duam të zbehim entuziazmin tuaj, por duhet thënë gjithashtu se kompjuterët neuromorfikë ende paraqesin sfida të rëndësishme inxhinierike që duhet të adresohen. Çipat Loihi 2 janë ende në një fazë parësore dhe zhvillimi i niveleve të softuerit që do t’i shtohet kompjuterit është praktikisht nën zero. Edhe me këto mangësi, Intel është i bindur se në një të ardhme të afërt këto pajisje do të mund të trajnohen me modele të paratrajnuara, aq sa do të mund të mësojnë gjithnjë e më shumë detyra. Nëpërmjet këtij bashkimi të mundshëm, kompjuteri do të ishte në gjendje të riprodhonte inteligjencën njerëzore në mënyrë më besnike.

Kompjuteri Hala Point mund të jetë pamja e shumëpritur që do të çojë në një epokë të re IT, të pritur dhe të dëshiruar nga të gjithë ekspertët e sektorit. Vetëm perspektivat janë revolucionare dhe mundësitë e përmirësimit të ekosistemit të inteligjencës artificiale mund të çojnë në lindjen e formave të reja teknologjike inovative.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/04/21/intel-prezanton-kompjuterin-neuromorfik-me-te-madh-ne-bote/