Intel konfirmon lançimin e CPU-ve Meteor Lake

Pavarësisht humbjes më të madhe në historinë e saj (-36% për të ardhurat në tremujorin e parë të 2023), Intel nuk po ndryshon planet e shpallura vitin e kaluar. Kompania kaliforniane në fakt ka konfirmuar se përpunuesit e bazuar në arkitekturën e Liqenit Meteor do të mbërrijnë në treg në gjysmën e dytë të vitit.

Liqeni Meteor me proces Intel 7
Gjatë videokonferencës me investitorët, CEO Pat Gelsinger komunikoi se teknologjia e procesit 4 (7 nanometër) e Intel-it është gati, kështu që prodhimi i vaferave me procesorë Meteor Lake është rritur. CPU-të e reja të gjeneratës së 14-të Intel Core (fillimisht vetëm për laptopë) do të jenë të disponueshëm në gjysmën e dytë. Konfirmoi gjithashtu udhërrëfyesin për arkitekturat Arrow Lake dhe Lunar Lake me proceset e tyre përkatëse Intel 20A dhe 18A.

Përpunuesit e Meteor Lake do të kenë një arkitekturë krejtësisht të ndryshme nga liqeni aktual Raptor. Ky i fundit përkufizohet si hibrid, pasi ka bërthama me performancë të lartë dhe bërthama me efikasitet të lartë. Liqeni Meteor do të jetë gjithashtu hibrid, por për herë të parë, në vend të një çipi monolit do të përdoren çipa diskrete. Ekzistojnë katër “pllaka”: CPU, GPU, SOC dhe I/O.

Vetëm CPU-ja do të bëhet nga Intel. Tre të tjerat do të ndërtohen nga TSMC. CPU do të integrojë një maksimum prej 14 bërthamash (6 E-core Crestmont dhe 8 P-Core Redwood Cove). GPU do të bazohet në arkitekturën Arc Battlemage. Është planifikuar mbështetje për memorien 5600 MHz DDR5 dhe 7400 MHz LPDDR5X (maksimumi 96 GB). TDP është midis 15 dhe 45 Watts.

Sipas thashethemeve të fundit, Intel do të prezantojë edhe modelet e desktopit, por vetëm Core i3 dhe i5 me fole LGA 1851. Për Core i7 dhe i9 do të duhet të presim për arkitekturën Arrow Lake. Sidoqoftë, arkitektura Raptor Lake Refresh është planifikuar, kështu që përdoruesit do të jenë në gjendje të përmirësojnë CPU-në pa ndryshuar pllakat amë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/29/intel-konfirmon-lancimin-e-cpu-ve-meteor-lake/