IA: SHBA dhe BE kërkojnë linjë të përbashkët për mbrojtjen e të dhënave

Ditët e fundit kemi folur disa herë për inteligjencën artificiale, të ardhmen e saj dhe pasojat e përdorimit të saj. Për shembull, falë një analize nga Goldman Sachs, ne zbuluam punët që do të zhduken për shkak të AI dhe ato që duhet të mbeten të paprekura nga evolucioni i saj.

Megjithatë, falë avokatit Rocco Panetta dhe Corriere Comunicazioni, mund të zbulojmë edhe disa detaje shtesë në lidhje me skenarin aktual ndërkombëtar. Në mënyrë të veçantë, një linjë e përbashkët BE-SHBA mund të lindë për mbrojtjen e të dhënave të përdoruesve dhe përdorimin e tyre.

E ardhmja e të dhënave në duart e AI
Në kontekstin e Samitit Global të Privatësisë Iapp, profesionistë të panumërt nga e gjithë bota po diskutojnë përdorimin dhe mbrojtjen e të dhënave kur përdorin AI. Ndërsa SHBA vazhdon të debatojë me ndihmën e ekspertëve, shpesh duke synuar gjigantët e teknologjisë, Parlamenti Evropian po kërkon një marrëveshje për të hartuar tekstin përfundimtar të Aktit të AI, në mënyrë që të rregullojë mjetet e bazuara në AI pas vlerësimit të kujdesshëm të ndikim në të drejtat themelore.

Kompanitë, në pritje të zyrtarizimit të Aktit të UA-së – i cili duhet të ndodhë deri në fund të vitit 2023 – tashmë po veprojnë për të parashikuar pasojat e tij në punën e tyre, duke vendosur politikat e qeverisjes së brendshme.

Krahasuar me Shtetet e Bashkuara, sipas të gjitha gjasave do të jetë Bashkimi Evropian ai që do t’i “vënë një fjalë në timon” përparimit të inteligjencës artificiale: bllokimi i ChatGPT në Itali mund të jetë vetëm i pari nga një seri ndërhyrjesh nga vendet anëtare të Bashkimit, ose nga ligjvënësi evropian. Edhe një herë GDPR mund të godasë industrinë, duke bërë thirrje për më shumë transparencë për algoritmet dhe rezultatet e publikuara të AI.

Në rastin konkret të Belpaese, Garantuesi ka nisur prej kohësh një thirrje për tenderë për kërkimin e ekspertëve të AI, me të gjitha gjasat për të krijuar një autoritet të ri kombëtar.

Me pak fjalë, është e qartë se mbrojtja e të dhënave do të jetë vendimtare në përcaktimin e së ardhmes së inteligjencës artificiale. Megjithatë, e ardhmja është ende e pasigurt dhe, siç e kemi parë tashmë me ChatGPT në Itali, surprizat janë afër.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/03/ia-shba-dhe-be-kerkojne-linje-te-perbashket-per-mbrojtjen-e-te-dhenave/