Huawei vazhdon të përdorë çipa Intel: shpërthen zemërimi i autoriteteve amerikane

Huawei po kalon një periudhë mjaft të vështirë. Shkaku lidhet me kufizimet e mëtejshme tregtare të vendosura nga qeveria amerikane. Pas debateve të fundit mbi shkëmbimin midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës, tema vjen sërish në vëmendje pasi lansimi i MateBook-it të ri ngre dyshime dhe debate rreth mundësisë që Departamenti i Tregtisë të ketë dhënë disi miratimin për t’i dërguar çipat kompanisë kineze. duke mos respektuar ligjet kufizuese.

Rregulloret, që përmbajnë kufizimet, në fakt u vendosën nga Shtetet e Bashkuara ndaj Huawei në vitin 2019, kur kjo e fundit u fut në listën e zezë për shkak të shkeljeve të supozuara të sanksioneve kundër Iranit. Legjislacioni kërkonte që furnitorët e kompanisë të merrnin fillimisht një licencë të veçantë në mënyrë që më pas të mund të transportonin produktet.

Intel ka licencën për të dërguar në Huawei
Duket se Intel ka arritur të ketë licencën për të dërguar procesorë në Huawei që nga viti 2020. Vëzhguesit politikë nuk e kanë marrë mirë lajmin. Fakti që miratimi për dërgesën u dha gjatë qeverisë së Donald Trump nxiti edhe më shumë debatet. Kritikat më të ashpra, natyrisht, erdhën nga përfaqësuesit republikanë, të cilët e përkufizuan çështjen si një mister. Ideja është ndarë nga shumë aktorë të tjerë politikë, të cilët besojnë se është e nevojshme t’i jepet fund licencës. Lajmi ka sjellë edhe më shumë presion mbi administratën e Biden, e cila tani duhet të marrë frenat për të ndalur rritjen e Huawei dhe sfidat e saj ndaj kufizimeve të SHBA.

Debati politik është ndezur edhe një herë. Megjithatë, duket se qëllimi i Biden është të balancojë nevojën për mbrojtje dhe promovimin e konkurrencës dhe inovacionit në sektorin e teknologjisë. Tani liderët politikë, veçanërisht republikanët, janë fokusuar me kujdes në lëvizjet e radhës që do të ndërmerren kundër Huawei.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/04/19/huawei-vazhdon-te-perdore-cipa-intel-shperthen-zemerimi-i-autoriteteve-amerikane/