Huawei, pas SHBA, BE po vlerëson gjithashtu ndalimin: do të prekë teknologjitë kineze 5G

Pak ditë pas lançimit italian të Huawei Nova 11i, duket se do të vijë një dush i ftohtë për gjigantin kinez të smartfonëve dhe telekomunikacionit. Në fakt, duket se Bashkimi Evropian dëshiron të ndjekë Shtetet e Bashkuara, duke kryer një ndalim të Huawei nga infrastruktura e tij 5G.

Lajmi vjen nga Financial Times, i cili shpjegon se qëndrimi i ri i Brukselit është krejtësisht i kundërt me ato të miratuara në vitet e fundit, gjatë të cilave institucionet e BE-së nuk kanë treguar asnjë shenjë se duan të ndjekin Uashingtonin në ndalimin e Huawei. Sipas FT, kthesa evropiane do të varej nga një perceptim i ndryshëm i Kinës, i cili tani do të konsiderohej një kërcënim për sigurinë dhe sigurinë kibernetike të vendeve evropiane.

Në vitin 2020, BE-ja u dha shteteve anëtare ndalime lokale për Huawei, por i rezistoi presionit nga Shtetet e Bashkuara për një ndalim në mbarë BE-në për kompaninë. Në orët e fundit, Komisioneri Evropian për tregun e brendshëm Thierry Breton ka shpjeguar në vend të Ministrave të Telekomunikacionit të Shteteve Anëtare të Bashkimit se vetëm një e treta e shteteve të BE-së kanë zbatuar masa kundër Huawei në sektorët kritikë të infrastrukturës dhe komunikimeve.

Breton shtoi gjithashtu se BE-ja mund të vendosë një ndalim të pjesshëm për disa çipa, disa produkte dhe disa komponentë të prodhuar nga Huawei dhe ZTE, të cilat nuk mund të përdoren në rrjetet publike të Shteteve Anëtare dhe, mbi të gjitha, në infrastrukturën 5G të Bashkimit Evropian. , ende në proces konsolidimi.

SHBA e ka quajtur Huawei një “kërcënim sigurie” në të kaluarën, dhe tani duket se Evropa mund të ndjekë shembullin. Ngjarjet e fundit gjeopolitike dhe gjeo-ekonomike sigurisht që rëndojnë mbi fjalët e Bretonit, duke përfshirë konfliktin në Rusi dhe, mbi të gjitha, “luftën e çipave” midis Uashingtonit dhe Pekinit, me këtë të fundit të akuzuar nga shumë për vjedhje të teknologjive dhe patentave perëndimore për të financuar ekonominë e tyre. zhvillimin.

Përveç Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian, Japonia dhe Australia kanë bllokuar gjithashtu Huawei (ose planifikojnë ta bëjnë) në rrjetin e tyre kombëtar të telekomunikacionit, veçanërisht në rastin e antenave 5G. Prandaj, një vendim i BE-së në këtë kuptim mund të shkaktojë një efekt kaskadë, duke bërë që disa vende të tjera në botë të bllokojnë pajisjet 5G të kompanisë kineze në territorin e tyre.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/07/huawei-pas-shba-be-po-vlereson-gjithashtu-ndalimin-do-te-preke-teknologjite-kineze-5g/