Google paguan 93 milionë dollarë për shkelje të privatësisë

Google do t’i paguajë 93 milionë dollarë shtetit të Kalifornisë për shkeljen e ligjit të privatësisë. Shuma u ra dakord me Prokurorin e Përgjithshëm Rob Bonta për të shmangur një gjobë më të lartë pas hetimit të nisur disa vite më parë. Kompania Mountain View përdori praktika mashtruese për të gjurmuar vendndodhjet e përdoruesve.

Google mashtroi përdoruesit
Seksioni i Mbrojtjes së Konsumatorit në shtetin e Kalifornisë ka zbuluar se Google mbledh, ruan dhe përdor të dhëna për vendndodhjen gjeografike të përdoruesve për të profilizuar aktivitetet dhe për të shfaqur reklama të personalizuara, pa pëlqimin e informuar.

Ankesa thekson se, pavarësisht çaktivizimit të historikut të vendndodhjes në cilësimet e llogarisë Google, përdoruesit ende gjurmohen edhe jashtë Maps. Midis 2014 dhe 2018, Maps shfaqi gjithashtu një dritare kërcyese që sugjeronte në mënyrë mashtruese aktivizimin e historisë për një përvojë më të mirë.

Në fakt, gjurmimi ndodh edhe kur ruajtja e aktiviteteve të uebit dhe aplikacioneve është aktive. Midis 2015 dhe 2019, Google madje ruajti koordinatat e sakta (gjerësia dhe gjatësia). Gjurmimi i vendndodhjes shfrytëzohet përfundimisht për të shfaqur reklama të personalizuara, edhe nëse përdoruesi zgjedh të mos shohë reklama të personalizuara kur krijon llogarinë e tij. Të gjitha cilësimet janë të pranishme në seksionin Të dhënat dhe privatësia.

Google pranoi të paguajë 93 milionë dollarë dhe të përmbushë një sërë detyrimesh, duke përfshirë dhënien e më shumë informacioneve mbi gjurmimin e vendndodhjes dhe personalizimin e reklamave. Një marrëveshje e ngjashme u nënshkrua në mes të nëntorit 2022 me prokurorë nga 40 shtete, por shuma ishte më e lartë (391.5 milionë dollarë).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/18/google-paguan-93-milione-dollare-per-shkelje-te-privatesise/