Google mendon për Genesis, AI që shkruan lajme në vend të gazetarëve

Në pritje të nisjes së shtesave në Google Bard, ndërfaqja e përdoruesit e të cilit u zbulua në rrjet ditët e fundit duke zbuluar gjithashtu paraprakisht listën e shërbimeve që mund të funksionojnë të sinkronizuara me chatbotin Big G, kompania do të vazhdojë të zhvillojë një inteligjencë artificiale të quajtur Genesis. Sipas një raporti të fundit nga New York Times, është një inteligjencë artificiale që “gëlltit lajme dhe krijon kopje” për t’u përhapur në rrjet. A është në rrezik puna e gazetarëve?

Google mendon të zëvendësojë gazetarët me AI?
Google dyshohet se e prezantoi këtë mjet në New York Times, Wall Street Journal dhe Washington Post si një “asistent personal për gazetarët”, i krijuar për të lejuar stafin njerëzor të fokusohet diku tjetër, duke parë me më shumë interes aktivitetet më komplekse ose më shumë kohë, si shkrimi i editorialeve, sondazheve dhe rishikimeve. Megjithatë, disa drejtues të këtyre mediave amerikane kanë kritikuar tashmë tonin e përdorur nga kompania Mountain View, duke e quajtur atë “shqetësues”.

Për më tepër, besohet se në realitet pas Genesis ka një tjetër kompani të paspecifikuar përveç Google, pasi ky i fundit tashmë ofron opsionin “Help me write” ose “Help me write” në Gmail dhe Google Docs, ndërsa Bard vazhdon të jetë chatbot i zgjedhur për shumë përdorues.

Megjithatë, nuk është e vështirë të mendosh për një model të madh gjuhësor të trajnuar në arkivat e lajmeve për të shkruar të reja bazuar në informacionin që sapo ka ardhur në rrjet. Vetëm mendoni për rastin e fundit të bashkëpunimit midis OpenAI dhe Associated Press, i cili do të shqyrtojë rastet e përdorimit të mundshëm të AI gjeneruese në produktet dhe shërbimet e lajmeve gjatë muajve të ardhshëm.

A do të shohim zëvendësimin e gazetarëve? Rreziku është padyshim i pranishëm, por ka më shumë gjasa që në të ardhmen AI-të të bëhen asistentë personalë dhe jo redaktorë në vend të njerëzve.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/07/20/google-mendon-per-genesis-ai-qe-shkruan-lajme-ne-vend-te-gazetareve/