Google lançon Android 14 beta, më shumë privatësi dhe akses

Gjatë natës italiane, Google lëshoi ​​​​Beta 1 të Android 14.

Ky është i pari nga tre versionet e tjera të testimit të sistemit të ardhshëm operativ të Big G. Deri në vjeshtë, kompania duhet t’u dërgojë të gjithë smartfonëve dhe tabletëve të përputhshëm paketën zyrtare dhe përfundimtare të softuerit i cili, sipas të dhënave më të fundit të StatCounter, është i instaluar në 70.88% të të gjitha pajisjeve mobile në botë.

iOS, nga ana e tij, mban një aksion prej 28.42%, nga 27.57% një vit më parë. Ndër risitë më të pritura të Android 14, i cili mund të instalohet në Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 6a, Pixel 7 dhe Pixel 7 Pro, një ndërfaqe grafike e rinovuar dhe mundësia për të zgjedhur gjuhën e çdo aplikacioni, pa pasur nevojë ta ndryshoni atë nga cilësimet e përgjithshme të pajisjes. Vëmendje e madhe i kushtohet gjithashtu veçorive në lidhje me privatësinë e të dhënave. Në këtë kuptim, është zvogëluar dukshmëria e të dhënave të ndjeshme për zhvilluesit, të cilët gjithashtu do të duhet t’ua bëjnë më të lehtë përdoruesve fshirjen e profilit të tyre direkt nga aplikacionet ose, më së shumti, nga faqja e internetit referencë.

Google sugjeron që mbrojtjet e reja të privatësisë mund të përdoren për të parandaluar njerëzit më pak të aftë për teknologjinë, si fëmijët dhe të moshuarit, të kryejnë veprime të rrezikshme, të tilla si transferimi i parave në llogaritë e palëve të treta duke përdorur platforma të tilla si Google Pay, ose duke bërë blerje në e-commerce, duke përfituar nga hyrjet automatike të Android.

Versioni 14 gjithashtu optimizon opsionet e aksesueshmërisë, me premtimin për të ndihmuar përdoruesit me aftësi të kufizuara më shumë për të lundruar në menutë dhe për të personalizuar më mirë sistemin. Në një nivel grafik, vjen një ndërfaqe e re e ndarjes, për të aksesuar shpejt kontaktet me të cilët keni biseduar së fundmi ose me të cilët zakonisht ndërveproni shpesh. Më shumë detaje do të zbulohen në konferencën e zhvilluesve që fillon më 10 maj, Google I/O 2023.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/13/google-lancon-android-14-beta-me-shume-privatesi-dhe-akses/