Google ka bllokuar mbi 5 miliardë reklama për këtë arsye

Kriminelët kibernetikë shpesh shfrytëzojnë platformat e reklamave të Google për aktivitete të ndryshme, nga phishing tek mashtrimet. Kompania Mountain View ka publikuar raportin e ri të sigurisë së reklamave, i cili përmban të dhëna në lidhje me reklamat e bllokuara në vitin 2023 për shkelje të rregullave.

Mbi 5.5 miliardë reklama të bllokuara
Google thekson se përdoruesit duan shërbime të besueshme dhe informacione përkatëse, prandaj përditëson vazhdimisht sistemet që i lejojnë të zbulojë abuzimin e platformave të saj të reklamimit. Inteligjenca artificiale gjeneruese mund të përdoret si për fushata reklamuese ashtu edhe për të bllokuar reklamat e rreme, të tilla si ato që sugjerojnë se si të fitoni para të lehta (në realitet këto janë mashtrime).

Kompania kaliforniane ka përdorur prej kohësh mësimin e makinerive për të kapur reklamat më të rrezikshme përpara se ato të shfaqen në internet. LLMs (Large Language Models), si Binjakët, janë më efektivë në zbulimin e taktikave të reja kriminale kibernetike dhe mund të dallojnë lehtësisht një investim të vërtetë nga një mashtrim. Google ka krijuar gjithashtu një ekip të specializuar në identifikimin e “deepfakes”, të cilat janë video të krijuara nga AI që simulojnë njerëz të njohur për të mashtruar përdoruesit.

Gjatë vitit 2023, mbi 5.5 miliardë reklama të rreme ose të rrezikshme u bllokuan dhe mbi 12.5 milion llogari u pezulluan (pothuajse dyfish në krahasim me 2022). Google gjithashtu bllokoi reklamat që të shfaqeshin në më shumë se 2.1 milionë faqe ueb.

Kompania Mountain View bllokoi mbi një miliard reklama që abuzonin me platformat e reklamave dhe hoqi mbi 7 milionë reklama politike, për të cilat nuk u tregua se kush paguan, duke shkelur rregullat e transparencës.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/03/29/google-ka-bllokuar-mbi-5-miliarde-reklama-per-kete-arsye/