Google do të lançoje një konkurrent për ChatGPT, gjithçka që duhet të dini

Ndërsa ChatGPT është në lajme, Google po punon për një chatbot të ngjashëm. Në të vërtetë, ndërsa inteligjenca artificiale e OpenAI është shkak për shqetësim për shumë punëtorë, është gjithashtu një shkak për shqetësim për Google, sipas thashethemeve. Megjithëse ChatGPT është ende plot papërsosmëri, performanca e tij e bën atë një pretendent të mundshëm për motorin e kërkimit. Në të vërtetë, nëse kjo AI vazhdon të zhvillohet, përgjigjet e saj mund të zëvendësojnë gradualisht rezultatet e kërkimit të Google.

Por firma Mountain View nuk ka ndërmend të mbetet në hije. Ky do të kishte shpallur tashmë një “kod të kuq” dhe do të kishte mobilizuar inxhinierët për të reaguar ndaj lançimit të ChatGPT në 2022. Dhe padyshim, këto thashetheme u themeluan pasi Google planifikon të lançojë një chatbot të krahasueshëm me ChatGPT këtë vit. Këtë e ka zbuluar Demis Hassabis, CEO i DeepMind, në një intervistë për Time.
Si kujtesë, DeepMind është një degë e Alphabet (kompania mëmë e Google) e specializuar në inteligjencën artificiale. Chatbot i DeepMind do të quhet Sparrow dhe planifikon të nisë beta-në private këtë vit. Dhe meqenëse DeepMind dhe Google janë pjesë e të njëjtit entitet (Alphabet), është e mundur që Sparrow të bëhet konkurrent i ChatGPT nga Google (veçanërisht nëse Microsoft integron ChatGPT në produktet dhe shërbimet e tij).

DeepMind kundër OpenAI?
Sidoqoftë, nëse DeepMind do të tregojë se çfarë është në gjendje, filiali i Alphabet dëshiron të adoptojë një qasje më të kujdesshme. Sipas Time, vonesa e Sparrow është e nevojshme që kompania të punojë në veçoritë që ChatGPT i mungojnë, siç është atribuimi. DeepMind do të përpiqet gjithashtu të vendosë kufij që nuk duhet të kapërcehen për inteligjencën e tij artificiale. Në një botim që paraqet Sparrow në shtator 2022, filiali i Alphabet e përshkroi atë si: “një agjent dialogu që është i dobishëm dhe redukton rrezikun e përgjigjeve të rrezikshme dhe të papërshtatshme”.

“Agjenti ynë është krijuar për të folur me një përdorues, për t’iu përgjigjur pyetjeve dhe për të kërkuar në internet duke përdorur Google kur është e dobishme të gjesh prova për të informuar përgjigjet e tyre,” tha gjithashtu DeepMind në postimin e tij. Kjo do të kishte përcaktuar një sërë rregullash për të siguruar që “sjellja e modelit të jetë e sigurt”. Këto rregulla përfshijnë ndalimin e bërjes së deklaratave kërcënuese ose komenteve me urrejtje. DeepMind gjithashtu e ndalon AI-në e saj që të “pretendohet” se ka një identitet njerëzor.

DeepMind duket më i kujdesshëm
Në shtator, filiali i Alphabet pranoi se për respektimin e këtyre rregullave, Sparrow ka ende përparim për të bërë. “Pas trajnimit, pjesëmarrësit ishin ende në gjendje ta mashtronin atë për të thyer rregullat tona 8% të rasteve, por krahasuar me qasjet më të thjeshta, Sparrow është më i mirë në ndjekjen e rregullave tona në një sondazh kundërshtar”, kishte treguar DeepMind.

Sa i përket cilësisë së përgjigjeve, testet e paraqitura nga DeepMind në shtator treguan se 78% të rasteve, Sparrow ishte në gjendje t’u përgjigjej pyetjeve faktike në mënyrë të besueshme dhe me prova mbështetëse. Kur chatbot është në beta private, mund të fillojmë ta krahasojmë me ChatGPT, për sa i përket cilësisë së përgjigjeve, por edhe për sa i përket etikës.
Vini re se nga ana e tij, OpenAI tashmë ka paralajmëruar se megjithëse ChatGPT mund të bëjë përshtypje me përgjigjet e tij, inteligjenca artificiale ka ende nevojë për përmirësime.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/19/google-do-te-lancoje-nje-konkurrent-per-chatgpt-gjithcka-qe-duhet-te-dini/