Google dhe BE drejt një pakti për të rregulluar inteligjencën artificiale

Një kompromis me Google, Microsoft dhe shumë të tjerë për të mos humbur kohë dhe për të shmangur rreziqet e mundshme. Ky është angazhimi i ri i Alphabet dhe Komisionit Evropian, të cilët së bashku deklaruan të mërkurën se donin të nënshkruanin një pakt për inteligjencën artificiale që përfshin të gjitha kompanitë që zhvillojnë këtë teknologji, evropiane dhe jo-evropiane. Një marrëveshje abonimi vullnetar, për të garantuar sigurinë dhe rregulla specifike përpara se të zbatohet rregullorja e konceptuar nga BE.

Çështja u diskutua në Bruksel nga CEO i Alphabet, Sundar Pichai, së bashku me zëvendëspresidenten e Komisionit Evropian për epokën dixhitale, Margrethe Vestager dhe komisionerin për tregun e brendshëm, Thierry Breton. Një ballë për ballë, në të cilën Breton paralajmëroi CEO të Google për përdorimin e përgjegjshëm të inteligjencës artificiale. “Ne presim që teknologjia në Evropë të jetë në përputhje me të gjitha rregullat tona, për mbrojtjen e të dhënave, sigurinë në internet dhe inteligjencën artificiale. Në Evropë nuk mund të zgjidhni standardet më të përshtatshme”, nënvizoi Breton, duke thënë se ishte “i kënaqur” me angazhimin e shprehur nga Pichai – i angazhuar në një mision prej disa ditësh në Evropë – “për të respektuar të gjitha rregullat e BE-së”, nga rregullorja e BE-së për mbrojtjen e të dhënave tashmë në fuqi deri te ligjet binjake Akti i Shërbimeve Dixhitale dhe Akti i Tregjeve Dixhitale, në zbatim.

Megjithatë, kjo nuk do të mjaftonte për të mbuluar rreziqet aktuale, veçanërisht tani që korniza e rregullave ende nuk është përcaktuar. Institucionet evropiane në fakt po punojnë për një ligj – i pari i këtij lloji në botë – për të rregulluar inteligjencën artificiale. Brukseli dhe vendet anëtare janë aktualisht në fazën e negociatave, por edhe nëse bisedimet do të përfundonin këtë vit, rregullorja nuk do të zbatohej para vitit 2026. Kjo është arsyeja pse, “Sundar dhe unë kemi rënë dakord që nuk mund të presim për legjislacionin për AI bëhet efektivisht i zbatueshëm – tha Thierry Breton në margjinat e takimit – dhe për të bashkëpunuar me të gjithë zhvilluesit për të krijuar tashmë një pakt mbi baza vullnetare përpara afatit ligjor”.

Një përshpejtim që mund të vendosë kështu një copëz në debatin mbi inteligjencën artificiale, i përcaktuar si pozitiv edhe nga numri dy i Palazzo Berlaymont. “Ne kemi nevojë për ligjin e BE-së për inteligjencën artificiale sa më shpejt të jetë e mundur. Por teknologjia evoluon me shpejtësi ekstreme. Pra, ne kemi nevojë për një marrëveshje vullnetare për rregullat universale për AI”, nënvizoi nënkryetarja e Komisionit Evropian, Margrethe Vestager, duke kujtuar sesi atje është “nuk ka kohë për të humbur”. Hipoteza tashmë është diskutuar në G7 në dixhital nga Takakasi dhe do të jetë fokusi i këshillit të tregtisë dhe teknologjisë BE-SHBA javën e ardhshme në Lulea, Suedi, tha Vestager.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/25/google-dhe-be-drejt-nje-pakti-per-te-rregulluar-inteligjencen-artificiale/