Google Chrome është përditësuar: çfarë ka të re në versionin 112

Ndërsa pret modalitetin e leximit në Google Chrome, i njëjti shfletues merr përditësimin që e sjell atë në versionin 112, rreth një muaj pas lëshimit të qëndrueshëm të versionit të mëparshëm 111. Përditësimi gradualisht po bëhet i disponueshëm në mbarë botën, duke nisur fillimisht një fazë aksesi të hershëm si një test për të vazhduar më pas me përhapjen përfundimtare të qëndrueshme kudo, si në telefonat inteligjentë ashtu edhe në kompjuterët desktop dhe laptopë.

Çfarë ka të re në Google Chrome 112
Përditësimi në fjalë tregon dy risitë kryesore, duke filluar me eliminimin e aplikacioneve Chrome. Përpara se PWA (Aplikacionet Progresive të Uebit) të karakterizuara nga lehtësi dhe optimizim më i madh në krahasim me formatet e tjera – duke përfshirë softuerin e plotë që do të instalohej në pajisje – në fakt kishte aplikacione Chrome që mund të shkarkoheshin përmes Dyqanit të Uebit të Chrome.

Tani Big G po ecën përpara me eliminimin e tyre, me një qasje të ngadaltë në mënyrë që flukset e punës në kompani të mos ndërpriten papritur. Vetëm në ChromeOS, mbështetja për aplikacionet e Chrome do të vazhdojë ende “të paktën deri në janar 2025”.

Ndryshimi i dytë më i rëndësishëm është ndryshimi më i madh vizual i pranishëm në Google Chrome 112 dhe ka të bëjë me ekranin e parë të konfigurimit të shfletuesit në një kompjuter të ri ose shtimit të një llogarie të re Chrome në PC. Procesi i ri i thjeshtuar i hyrjes ka detyrën e thjeshtë për të paralajmëruar përdoruesin për veçoritë e sinkronizimit, rezervimit dhe sigurisë të ofruara nga shfletuesi kryesor Google. Prandaj, ekrani do të shfaqet si në pamjen e mësipërme.

Një tjetër ndryshim estetik ofron një shije të ridizajnimit të Google Chrome drejt periudhës 2023-2024: duke aktivizuar flamurin “chrome://flags/#chrome-refresh-2023” në fakt do të jetë e mundur të ngrihet shiriti i adresave dhe të shtohet një sfond blu kur nuk ka tema. Gjithashtu, butonat dhe fushat e tekstit bëhen më të rrumbullakosura.

Së fundi, duke iu rikthyer temës së aplikacioneve në ueb, ato së shpejti do të bëhen më të shpejta pasi Chrome do të anashkalojë automatikisht ngarkimin e disa veçorive nëse ato nuk përdoren.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/31/google-chrome-eshte-perditesuar-cfare-ka-te-re-ne-versionin-112/