Google Chrome: 5 veçori të reja për të menaxhuar me lehtësi fjalëkalimet tuaja

Menaxhimi i fjalëkalimeve është bërë gjithnjë e më kompleks me kalimin e viteve. Me përhapjen e internetit dhe shfaqjen e një numri gjithnjë në rritje të faqeve të internetit, shërbimeve streaming dhe rrjeteve sociale, përdoruesit e internetit nga e gjithë bota kanë filluar të regjistrohen në një mori portalesh për argëtim, punë ose për lloje të ndryshme aktivitetet . Çdo regjistrim kërkon përdorimin e një emri përdoruesi dhe fjalëkalimi, dhe ndoshta një smartphone për vërtetimin me dy faktorë. Nga kjo rrjedh se, për lehtësi, përdoruesit ruajnë kredencialet e tyre direkt në shfletues të tillë si Google Chrome dhe Microsoft Edge. Së fundi, me një prekje nga një smartphone ose një klikim nga një kompjuter, të dhënat e aksesit kopjohen dhe ngjiten në hapësirat e ofruara.

Megjithatë, çdo vit, miliarda fjalëkalime rrezikohen për shkak të vrimave të sigurisë në platformat ose pajisjet e përdorura, duke kërkuar që përdoruesi të ndryshojë kredencialet e tij për arsye sigurie. Ky proces nuk është gjithmonë automatik. Ndonjëherë, megjithatë, krijimi i fjalëkalimeve të forta dhe unike mund të jetë një dhimbje. Këtu hyjnë në lojë menaxherët e fjalëkalimeve si Google Password Manager, i cili mori 5 veçori të reja në qershor 2023 për t’u bërë edhe më të sigurt.

Google Chrome thjeshton menaxhimin e fjalëkalimeve
Tipari i parë i paredaktuar që vjen në shfletuesin Big G ka të bëjë me shtëpinë ad hoc për Menaxherin e Fjalëkalimeve të Google. Ata që përdorin Google Chrome nga një kompjuter do të jenë në gjendje të aksesojnë lehtësisht të gjitha kredencialet e ruajtura përmes një seksioni të veçantë. Për të hyrë në të, klikoni në “Menaxhimi i fjalëkalimit” në menynë e cilësimeve të Chrome ose në artikullin “Menaxho fjalëkalimin” kur shfletuesi ju kërkon të plotësoni automatikisht një hapësirë ​​me fjalëkalimet e ruajtura. Për më tepër, mund të krijoni një shkurtore desktopi për “Menaxherin e Fjalëkalimeve të Google”.

Nga kjo rezulton se tashmë menaxhimi i kredencialeve bëhet edhe më i menjëhershëm, sidomos për të gjithë ata që nuk kanë marrëdhënie të mira me teknologjinë. Google sot paralajmëron rregullisht përdoruesit për fjalëkalimet në rrezik, duke këshilluar shkrimin e vargjeve alfanumerike më komplekse dhe, për rrjedhojë, më të sigurta në rast se një portal është hakuar dhe kredencialet mund të kenë përfunduar në rrjetin e errët.

Vjen vërtetimi biometrik në kompjuterë
Funksioni i dytë i ardhshëm ka të bëjë me vërtetimin biometrik: ai nuk do të jetë më i disponueshëm ekskluzivisht në telefonat inteligjentë dhe tabletët, ku sensorët e gjurmëve të gishtave nën ekran lejojnë akses jashtëzakonisht të sigurt, por edhe në desktop. Google ka konfirmuar se funksioni do të lejojë një shtresë shtesë sigurie përpara se Chrome të vendosë automatikisht fjalëkalimin tuaj. Megjithatë, përveç shenjave të gishtërinjve, do të mbështeten edhe metoda të tjera si njohja e fytyrës. Prandaj, jo vetëm që menaxhimi bëhet më praktik, por është edhe më i sigurt nga çdo përpjekje për të vjedhur kredencialet ose akses të paautorizuar.

Shënime për çdo llogari të ruajtur
Funksioni i tretë i ri që vjen në Google Password Manager ka të bëjë me shtimin e shënimeve në kredencialet e ruajtura. Çfarë do të thotë? Për ta kuptuar këtë, mjafton të mendojmë për një shembull praktik, në të cilin një shënim shtesë në lidhje me emrin e përdoruesit, fjalëkalimin ose e-mailin e lidhur me një ose më shumë llogari mund të lehtësojë futjen e të dhënave të aksesit. Duke supozuar se keni hyrje të shumta për të njëjtën faqe interneti në një llogari të vetme Google, shënimet e shkruara që përmbajnë kunja shtesë, numra të lidhur me metoda të vërtetimit me dy faktorë ose email të lidhur me llogari të ndryshme të hapura mund të jenë shumë të dobishme. Për t’i aksesuar ato nëpërmjet kompjuterit, thjesht klikoni në ikonën e çelësit kur hyni në një faqe interneti, duke hapur kështu shënimet.

Kalimi midis menaxherëve të fjalëkalimeve
Funksioni i katërt do të jetë jashtëzakonisht i dobishëm për të gjithë ata që duan të kalojnë në Google Password Manager ose synojnë ta provojnë, por vijnë nga menaxherë të tjerë të fjalëkalimeve. Ata që kanë ruajtur kredencialet përmes menaxherëve të pranishëm në shfletues të tjerë ose aplikacione të palëve të treta si 1Password, Bitwarden dhe LastPass, më pas do të jenë në gjendje të importojnë listën e plotë në Google Chrome si një skedar .csv. Thjesht përfundoni eksportimin e dokumentit përpara se të hapni Chrome, më pas hyni te cilësimet e “Menaxherit të fjalëkalimeve” dhe zgjidhni skedarët me interes. Në mënyrë të ngjashme, do të jetë e mundur të eksportohen kredencialet nga Menaxheri i Fjalëkalimeve të Google të Google Chrome te menaxherët e tjerë.

Kontrolli i fjalëkalimit për iOS sinkronizohet me Google Chrome
Në fund të fundit, nga ky muaj funksioni i “Kontrollit të fjalëkalimeve të iOS” do të raportojë kredencialet e komprometuara, të dobëta ose të përdorura në shumë sajte duke monitoruar Big G Password Manager. Sa herë që hyni në një faqe interneti të Google Chrome ku duhet të futni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj, një kërkesë më e madhe kërcyese do të shfaqet në Chrome për iOS duke kërkuar një kontroll të plotë të kredencialeve për t’u mbrojtur më mirë. Ky është një veçori e vogël dhe ekskluzive për sistemin operativ të instaluar në iPhone; në Chrome, për më tepër, tashmë ekziston kontrolli i fjalëkalimeve të komprometuara, të dobëta ose të përsëritura. Me fjalë të tjera, kjo risi është lidhja e thjeshtë midis dy veçorive që mund të përdoren në mënyrë të pavarur, në mënyrë që korrigjimi i kredencialeve të bëhet një herë dhe paralajmërimet të shfaqen gjithmonë menjëherë – qoftë edhe nga dy burime – për mbrojtjen e përdoruesit dhe privatësinë e tij. .


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/26/google-chrome-5-vecori-te-reja-per-te-menaxhuar-me-lehtesi-fjalekalimet-tuaja/