Gemini : Softueri AI i Google është afër publikimit zyrtar

Google nuk e ka fshehur kurrë interesin e saj në sektorin gjenerues të inteligjencës artificiale. Qëllimi i kompanisë Mountain View, si dhe Meta dhe kompanive të tjera të Big Tech, është të krahasojnë dhe kapërcejnë modelin GPT-4 të OpenAI, mbi të cilin bazohet ChatGPT. Siç raportohet nga The Information, Google ka bërë një hap më tej përpara në këtë kuptim, me lëshimin e softuerit të tij të ri të AI, Gemini, për një grup të përzgjedhur kompanish. Për momentin është një version i parë i Binjakëve, ende i pa perfeksionuar. Megjithatë, kjo është një shenjë e qartë se si Google synon të lëshojë modelin e tij gjuhësor në të ardhmen e afërt dhe, natyrisht, ta përfshijë atë në të gjitha produktet e tij të biznesit dhe jo-biznesit.

Google Gemini: 5 herë më i fuqishëm se GPT-4
Siç u përmend, Google po përgatitet të sfidojë OpenAI dhe GPT-4 të tij. Përdorimi i Binjakëve duhet të shkojë përtej bisedës së thjeshtë. Modeli i gjuhës së Google në fakt do të jetë në gjendje të shkruajë email, artikuj, muzikë, kode dhe të gjenerojë imazhe duke filluar nga një kërkesë tekstuale. Për më tepër, sipas një raporti të fundit nga SemiAnalysis, Gemini mund të ketë gjithashtu pesë herë fuqinë kompjuterike të GPT-4 dhe të jetë 20 herë më i fuqishëm se konkurrenti i OpenAI deri në fund të vitit 2024.

Ai i lëshuar aktualisht për një grup të vogël kompanish është megjithatë një version i zbutur i Binjakëve. Versioni përfundimtar ka të ngjarë të arrijë në muajt e ardhshëm dhe mund të publikohet për një audiencë më të gjerë përmes shërbimit Vertex AI të Google Cloud. Kompania Mountain View nuk ka caktuar ende një datë të lëshimit për Gemini. Nëse është e vërtetë që ky model gjuhësor është tashmë 5 herë më i fuqishëm se GPT-4, OpenAI së shpejti do ta gjejë veten të detyruar të përshpejtojë zhvillimin e GPT-5, për të shmangur humbjen e lidershipit në fushën e AI. A do t’ia heqë Google skeptrin kompanisë së Sam Altman?


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/18/gemini-softueri-ai-i-google-eshte-afer-publikimit-zyrtar/