Firefox për Windows 7, 8 dhe 8.1: Mozilla shpall datën e përfundimit të suportit

Windows 7 dhe Windows 8/8.1 nuk mbështeten më zyrtarisht nga Microsoft. Afati u vendos në janar 2023, kur Microsoft i dha fund programit të Përditësimeve të Zgjeruara të Sigurisë (ESU) përmes të cilit garantoheshin përditësimet e sigurisë për dy OS-të e vjetër. Mozilla u përgjigj se do të vazhdojë të mbështesë Firefox-in e saj edhe në Windows 7 dhe Windows 8/8.1, por deri kur saktësisht?

Mozilla tha se do të lëshonte rregullime sigurie në Firefox deri në tremujorin e tretë 2024, por kompania u shtjellua më tej në faqen e saj zyrtare kohët e fundit. Sipas shënimit të ri, ata që nuk duan të kalojnë në OS-të më të fundit mund të përdorin Firefox 115 Extended Support Release (ESR) deri në shtator 2024, me kanalin që lejon shfletuesin të marrë arna sigurie për 15 muaj të tjerë.

Firefox 115 ESR do të mbështetet në Windows 7 dhe 8/8.1 deri në shtator 2024

Këtu janë disa fragmente kryesore nga publikimi i Mozilla:

“Microsoft përfundoi mbështetjen zyrtare për Windows 7, 8 dhe 8.1 në janar të 2023. Sistemet operative të pambështetura nuk marrin përditësime sigurie dhe kanë dobësi të njohura. Pa mbështetjen zyrtare nga Microsoft, mirëmbajtja e Firefox-it për sistemet operative më të vjetra bëhet e kushtueshme për Mozilla-n dhe mund të përbëjë siguri rreziqet për përdoruesit.

Versioni 115 i Firefox-it do të jetë versioni i fundit i Firefox-it i mbështetur në sistemet operative Windows 7, Windows 8 dhe Windows 8.1. Nëse jeni duke përdorur një nga këto versione të Windows, do të migroni në kanalin Firefox ESR (Extended Support Release) nëpërmjet një përditësimi aplikacioni. Mozilla do të ofrojë përditësime sigurie për këta përdorues deri në shtator 2024. Ne nuk do të ofrojmë më përditësime sigurie pas kësaj date.

Deri në shtator 2024, që është deri në fund të versionit 115 ESR, Mozilla do të përditësojë përdoruesit e prekur me përditësime kritike të sigurisë përmes kanalit Firefox ESR. Pas kësaj nuk do të ofrohen përditësime të mëtejshme dhe rekomandohet fuqimisht që të përmirësoni në një version të mbështetur të Microsoft Windows.”

Përditësimet e ofruara në kanalin ESR do të jenë vetëm për sigurinë, me Firefox-in që nuk merr më veçori shtesë në sistemet operative të vjetëruara të Microsoft: “Nëse doni ta mbani Firefox-in të përditësuar, me të gjitha përditësimet dhe veçoritë më të fundit, do t’ju duhet të përditësoni sistem operativ në Windows 10 ose më të lartë”, shkruan kompania në shënimin zyrtar.

Windows 7 dhe Windows 8/8.1 përdoren ende në rreth 5% të kompjuterëve në mbarë botën, dhe Mozilla ka specifikuar se ka ende shumë njerëz që hyjnë në internet me Firefox-in e tij duke përdorur sisteme operative tashmë të pafuqishme. Mbajtja gjallë e mbështetjes edhe për disa muaj të tjerë është “fundi i botës” për kompaninë, por është e qartë se kjo nuk mund të zgjasë përgjithmonë. Përveç çështjes së kostos, duhet theksuar se është thellësisht e pasigurt përdorimi i një sistemi operativ që nuk mbështetet më, pasi ai do të mbetet përgjithmonë i prekshëm ndaj çdo lloj malware të zbuluar pasi të përfundojë mbështetja e tij.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/31/firefox-per-windows-7-8-dhe-8-1-mozilla-shpall-daten-e-perfundimit-te-suportit/