FBI: Meta nuk duhet të përdorë enkriptimin E2E

Për disa vite, ka pasur një përplasje mes Big Tech, forcave të policisë dhe politikanëve për përdorimin e enkriptimit nga skaji në fund. Anëtarët e Task Forcës Virtuale Globale (VGT), përfshirë FBI-në, Interpolin dhe Agjencinë Kombëtare të Krimit në Mbretërinë e Bashkuar, i kanë kërkuar Metës që të mos aktivizojë teknologjinë në Facebook Messenger dhe Instagram, pasi mund të pengojë hetimet për pedofilët.

Asnjë kriptim për të mbrojtur të miturit
Aktualisht vetëm WhatsApp ofron enkriptim nga fundi në fund (E2EE) si parazgjedhje. Në Facebook Messenger dhe Instagram është ende opsionale, por kompania Menlo Park duhet ta aktivizojë atë për të gjithë deri në fund të vitit ose gjatë vitit 2024. Virtual Global Taskforce, i përbërë nga 15 agjenci të zbatimit të ligjit, nënvizoi “ndikimin shkatërrues të E2EE mbi aftësinë për të identifikuar dhe ndjekur penalisht kriminelët“, pasi teknologjia pengon hetimet në lidhje me pedofilinë në internet.

Konsorciumi thekson se numri i raportimeve të abuzimit seksual të fëmijëve është në rritje. Qendra Kombëtare për Fëmijët e Zhdukur dhe të Shfrytëzuar (NCMEC) mori 29.3 milionë raporte në vitin 2021, ose 35% më shumë se në vitin 2020. Më shumë se 29 milionë erdhën nga ofruesit e shërbimeve dixhitale. Meta është kompania me numrin më të madh të raportimeve.

VGT citon si shembull rastin e pedofilit David Wilson, i dënuar me 25 vjet burg në vitin 2021. Provat u mblodhën duke analizuar më shumë se 250,000 mesazhet e dërguara përmes Facebook. Nëse aktivizohet kriptimi nga fundi në fund, hetime të tilla nuk mund të kryhen. Agjencitë e zbatimit të ligjit besojnë se ekziston një zgjidhje që mund të garantojë privatësinë dhe sigurinë në të njëjtën kohë.

Një zëdhënës i Metës tha:

“Ne nuk mendojmë se njerëzit duan që ne t’i lexojmë mesazhet e tyre private, kështu që ne kemi zhvilluar masa sigurie që parandalojnë, zbulojnë dhe na lejojnë të ndërmarrim veprime kundër këtij abuzimi të tmerrshëm, duke ruajtur ende privatësinë dhe sigurinë tuaj në internet. Ndërsa vazhdojmë të zbatojmë planet tona enkriptimin nga skaji në fund, ne mbetemi të përkushtuar të punojmë me ekspertët e zbatimit të ligjit dhe të sigurisë së fëmijëve për të siguruar që platformat tona të jenë të sigurta për të rinjtë.”


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/22/fbi-meta-nuk-duhet-te-perdore-enkriptimin-e2e/