Fake news për sulmin e Hamasit: paralajmërim i BE-së për Elon Musk

Elon Musk kishte marrë tashmë një paralajmërim në lidhje me përhapjen e lajmeve të rreme për luftën në Ukrainë. Bashkimi Evropian i ka kërkuar edhe një herë kompanisë kaliforniane që të ndërhyjë menjëherë për të bllokuar dezinformatat në lidhje me sulmin terrorist të Hamasit kundër Izraelit. X rrezikon gjoba të rënda për shkeljen e Aktit të Shërbimeve Dixhitale (DSA).

Paralajmërim i ri për Elon Musk
Disa studiues, kontrollues faktesh dhe gazetarë kanë zbuluar një rritje eksponenciale të përmbajtjeve të paligjshme dhe lajmeve të rreme në lidhje me sulmin terrorist të Hamasit. Megjithë premtimet e tij, X nuk është në gjendje të parandalojë publikimin e imazheve dhe videove që nuk kanë të bëjnë me konfliktin në Lindjen e Mesme. Thierry Breton, komisioneri për tregun e brendshëm, i dërgoi një letër Elon Musk duke kërkuar heqjen e menjëhershme të përmbajtjes.

Komisioneri nënvizon se Akti i Shërbimeve Dixhitale parashikon detyrime specifike për moderimin e përmbajtjes. Para së gjithash, nevojitet transparencë maksimale për atë që lejohet sipas kushteve të shërbimit. Ndryshimi i fundit në politikën në lidhje me interesin publik e ka përkeqësuar situatën.

Referenca e Bretonit ka të bëjë me rregullat që lejojnë publikimin e përmbajtjes së ndaluar, por që është në interes të publikut. X ka eliminuar kërkesat e 100,000 ndjekësve dhe distinktivin blu (llogari e verifikuar), kështu që ekziston rreziku i përhapjes së lajmeve të rreme.

Sipas DSA, X supozohet të heqë shpejt përmbajtjen e rreme, por kjo nuk ka ndodhur, pavarësisht raportimeve. Së fundi, kompania kaliforniane duhet të zbatojë masa efektive për të bllokuar përhapjen e lajmeve të rreme. Komisioneri i kërkoi Musk që të përgjigjet brenda 24 orëve, duke kujtuar se sanksionet mund të vendosen në fund të një hetimi të mundshëm.

Duke iu përgjigjur një postimi të gazetarit Glenn Grennwald, Musk specifikoi se vetëm përdoruesit mund të vendosin nëse përmbajtja është dezinformim (nëpërmjet shënimeve të komunitetit), jo verifikues zyrtarë të fakteve.

Musk iu përgjigj postimit të Bretonit, duke kërkuar një listë të shkeljeve të supozuara. Komisioneri deklaroi se X tashmë i di për raportet. Musk më pas përsëriti kërkesën, duke nënvizuar se kompania nuk kryen veprime në fshehtësi (duke aluduar në aktivitetet e Komisionit Evropian).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/11/fake-news-per-sulmin-e-hamasit-paralajmerim-i-be-se-per-elon-musk/