Facebook: Nuk ka asnjë provë që është e dëmshme për mirëqenien e përgjithshme

Hulumtimi i ri nuk ka gjetur asnjë provë që Facebook është i dëmshëm për mirëqenien e përdoruesve të tij.

Studiuesit në Institutin e Internetit të Oksfordit të Universitetit të Oksfordit në Angli kanë kryer studimin më të madh të pavarur shkencor të kryer ndonjëherë mbi përhapjen e Facebook në botë dhe nuk kanë gjetur asnjë provë që përhapja në mbarë botën e platformës sociale është e lidhur me dëmtimet psikologjike të përhapura.

Ekipi hulumtues përdori të dhëna nga gati një milion njerëz në 72 vende për 12 vjet dhe të dhëna individuale të përdorimit nga miliona përdorues të Facebook në mbarë botën, duke përcaktuar se nuk ka asnjë provë që prevalenca e faqes është e lidhur vazhdimisht me mirëqenien.

“Megjithëse raportet e rezultateve negative psikologjike të lidhura me mediat sociale janë të zakonshme në shkrimet akademike dhe popullore, dëshmitë e dëmeve janë, në përgjithësi, më shumë spekulative sesa përfundimtare”, thuhet në gazetë.

Profesor Andrew Przybylski, bashkautor i studimit, shpjegoi: “Ne shikuam me kujdes të dhënat më të mira të disponueshme dhe zbuluam se nuk e mbështesin idenë se anëtarësimi në Facebook është i lidhur me ndonjë dëm, përkundrazi. Analiza jonë tregon se Facebook ka të ngjarë të lidhet me mirëqenien pozitive. Kjo nuk do të thotë se kjo është dëshmi se Facebook është i mirë për mirëqenien e përdoruesve. Përkundrazi, të dhënat globale nuk mbështesin nocionin se zgjerimi i mediave sociale ka një lidhje negative globale mbi mirëqenien në të gjitha kombet dhe demografinë.

Ekipi zbuloi gjithashtu se lidhja midis përdorimit të Facebook dhe mirëqenies ishte pak më pozitive për meshkujt sesa për femrat dhe përgjithësisht më pozitive për individët më të rinj.

Zyrtarët e Facebook nuk e porositën apo financuan studimin, por ata dhanë të dhënat e nevojshme për studimin.

Platforma aktualisht ka gati tre miliardë përdorues në mbarë botën.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/16/facebook-nuk-ka-asnje-prove-qe-eshte-e-demshme-per-mireqenien-e-pergjithshme/