Facebook dhe Instagram me pagesë në Evropë?

Meta mund të prezantojë një version me pagesë të Facebook dhe Instagram në Evropë. Përdoruesit nuk do të shohin asnjë reklamë, kështu që kompania Menlo Park nuk do të përdorë të dhënat e tyre për personalizim. Mospërfillja vjen nga burime të New York Times që i njohin planet e Metës.

Facebook dhe Instagram me abonim?
Të ardhurat e Metës rrjedhin pothuajse tërësisht nga reklamat (që në Evropë zënë rreth 10%). Kjo ju lejon të ofroni Facebook dhe Instagram falas. Por siç thotë Tristan Harris në dokumentarin Dilema Sociale, “nëse nuk paguan për produktin, ti je produkti”. Në fakt, Meta përdor të dhënat publike të përdoruesve dhe aktivitetin e tyre në internet për të shfaqur respektivisht reklama të personalizuara dhe të sjelljes.

Sipas burimeve të New York Times, kompania Menlo Park mund të shpallë një version me pagesë të Facebook dhe Instagram pa reklama në Evropë. Një plan abonimi do të bënte të mundur fitimin, por mbi të gjitha shmangien e ndërhyrjeve të mëtejshme të autoriteteve europiane dhe ndëshkimeve të mundshme për cenimin e privatësisë.

Në fund të majit, Komisioni i Irlandës për Mbrojtjen e të Dhënave (DPC) gjobiti Metën me një rekord prej 1.2 miliardë eurosh për transferimin e të dhënave të përdoruesve evropianë në Shtetet e Bashkuara, duke shkelur Rregulloren e Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave (GDPR). ) dhe pavarësisht vendimit të mirënjohur Schrems II të Gjykata e Drejtësisë së Bashkimit Evropian (Meta apeloi).

Sa i përket reklamave të sjelljes, pas gjobës prej 390 milionë eurosh, kompania Menlo Park vendosi të ofrojë një metodë opt-in. Prandaj, përdoruesit evropianë do të jenë në gjendje të shmangin shfaqjen e reklamave të bazuara në aktivitete në internet (për shembull, komente ose pëlqime në postime).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/02/facebook-dhe-instagram-me-pagese-ne-evrope/