Ende polemika mbi TikTok, rritet presioni ndaj Google dhe Apple

Kapitulli i fundit i “luftës” amerikane kundër TikTok është shkruar nga një senator demokrat nga shteti i Kolorados me një letër drejtuar kompanive amerikane Apple dhe Google.

Në letër – siç thuhet nga The Verge – ekziston një kërkesë për të hequr menjëherë aplikacionin e rrjetit social kinez nga dyqanet pasi është një kërcënim real për sigurinë e brendshme të Shteteve të Bashkuara. Kërkesa e senatorit amerikan për të hequr TikTok nga dyqanet online Pasi ndaloi aplikacionin TikTok nga institucionet kryesore të Shteteve të Bashkuara dhe ndaloi aplikacionin në disa kolegje yjesh dhe vija, këtë herë një senator po lëviz në vetën e parë për një kërkese më te rreptë.

Michael Bennet, i zgjedhur nga radhët e demokratëve në Kolorado, i dërgoi një letër Apple dhe Google, dy kompanive amerikane të cilat me dyqanet e tyre online të aplikacioneve (App Store dhe Play Store) praktikisht mbulojnë të gjithë tregun e aplikacioneve për smartfonë. Në letrën e tij dërguar CEO-ve të kompanive përkatëse – siç zbulohet nga The Verge – senatori bën thirrje për “heqjen e menjëhershme të TikTok nga dyqanet e tyre të aplikacioneve”.

Arsyet e kërkesës për heqjen e TikTok Motivimi është gjithmonë i njëjtë: “rrjeti social duke pasur parasysh ndikimin e tij të gjerë dhe mbledhjen agresive të të dhënave përbën një kërcënim specifik për sigurinë kombëtare të Shteteve të Bashkuara për shkak të detyrimeve të kompanisë së saj mëmë në përputhje me rregullat kineze. ligj”. Senatori Bennett, anëtar i Komitetit të Inteligjencës së Senatit, është ligjvënësi i parë amerikan që kontakton drejtpërdrejt kompanitë që kontrollojnë dyqanet e aplikacioneve për të kërkuar heqjen e TikTok.

Çfarë do të bëjnë tani Apple dhe Google? Pavarësisht nga sigurimet nga rrjetet sociale kineze rrjeti mbi sigurinë e të dhënave të mbledhura nga aplikacioni, nuk është ende e qartë sesi teknologjitë e mëdha amerikane do t’i përgjigjen kërkesave të senatorit Bennet.Apple – siç shpjegon gjithmonë The Verge – ka shumë interesa në Kinë, kryesisht të lidhura me ‘montimin e saj produktet në fabrikat e mëdha që ndodhen në vend dhe mund të kenë pasoja në një b një nga aplikacioni TikTok nga dyqani i tij.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/02/ende-polemika-mbi-tiktok-rritet-presioni-ndaj-google-dhe-apple/