Elon Musk paralajmëron: ndaloni zhvillimin e AI pas GPT-4

Megjithëse Elon Musk shkon paralelisht me AI dhe eksperimentet e teknologjisë së lartë, në disa rrethana ai provon të jetë mjaft i frikësuar nga inteligjenca artificiale. Tani që ky mjet po bëhet protagonist i jetës së përditshme të qytetarëve, më shumë se kurrë, mbrojtësi i Tesla dhe SpaceX – si dhe bashkëthemeluesi i OpenAI, organizata përgjegjëse për lindjen e ChatGPT – po tregon shqetësimet e tij për publikun. .

Me të janë ekspertë të shumtë të AI dhe drejtues të teknologjisë, për një total prej 1000 nënshkrues të një Letër të Hapur të publikuar nga Instituti Future of Life, në të cilin propozohet pezullimi i menjëhershëm i trajnimit të sistemeve të AI për të paktën gjashtë muaj.

Ndaloni AI për gjashtë muaj: propozimi i Elon Musk dhe më shumë
Publikimi në fjalë ndjek Parimet e AI të Asilomar, tashmë të publikuara nga vetë Instituti Future of Life në vitin 2017. Për të pa iniciuarit, është një seri prej 23 parimesh që synojnë të drejtojnë këdo që synon të punojë në AI drejt rrugës së duhur. , duke respektuar vlerat dhe etikën që na dallojnë, duke parë më pas me kujdes afatgjatë, duke marrë parasysh të gjitha rreziqet që lidhen me AI.

Prandaj, letra e publikuar së fundmi synon të ndërpresë zhvillimin e AI pas lëshimit të GPT-4, për të paktën gjashtë muaj, në mënyrë që të përfshijë të gjithë aktorët publikë dhe të fillojë dialogët e hapur me qeveritë, ekspertët, studiuesit, zhvilluesit, mjekët dhe mjekët dhe më shumë.

Në letër thuhet:

“Sistemet bashkëkohore të AI tani po bëhen konkurruese me njerëzit në shumë detyra dhe ne duhet të pyesim veten: a duhet t’i lejojmë makinat të vërshojnë mediat tona të lajmeve me propagandë dhe gënjeshtra? A duhet të automatizojmë të gjitha punët, duke përfshirë ato të kënaqshme? A duhet të zhvillojmë mendje jo-njerëzore që përfundimisht mund të jenë më të mëdha, të mprehta, të vjetruara dhe të na zëvendësojnë? A duhet të rrezikojmë të humbasim kontrollin e qytetërimit tonë? Vendime të tilla nuk duhet t’u delegohen udhëheqësve të pazgjedhur të teknologjisë. Sistemet e fuqishme të AI duhet të zhvillohen vetëm kur kemi besim se efektet e tyre janë pozitive dhe rreziqet e tyre janë të menaxhueshme.”

Teksti vazhdon duke paraqitur rreziqet e AI të avancuar, potencialisht të aftë për të ndryshuar thellësisht jetën në Tokë nëse nuk menaxhohet me kujdesin dhe burimet e duhura. Gara e pakontrolluar për zhvillimin e AI, sipas Elon Musk dhe nënshkruesve të tjerë, mund të çojë në shkatërrimin e specieve njerëzore.

Në mënyrë të ngjashme, Google ka propozuar gjithashtu ide për AI të përgjegjshme tani. A është koha për të ndaluar dhe reflektuar?


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/29/elon-musk-paralajmeron-ndaloni-zhvillimin-e-ai-pas-gpt-4/