Elon Musk mund të mbyllë X në Evropë

Elon Musk mund të bllokojë aksesin në rrjetin social në Evropë. Sipas burimit të Insajderit, kompania kaliforniane do ta kishte parashikuar këtë mundësi për të shmangur respektimin e Aktit të Shërbimeve Dixhitale. Komisioni Evropian ka nisur një hetim për të verifikuar nëse X ka shkelur detyrimet e ligjit në lidhje me moderimin e përmbajtjes dhe luftimin e dezinformatave.

A do ta mbyll Musk X në Evropë?
Akti i Shërbimeve Dixhitale (DSA), që hyn në fuqi më 25 gusht, përfshin një sërë detyrimesh për platformat e mëdha online. Një prej tyre ka të bëjë me zbatimin e mjeteve efektive të moderimit që lejojnë zbulimin dhe heqjen e shpejtë të përmbajtjes së rreme, mashtruese dhe të rrezikshme për përdoruesit.

Pas një letre paralajmëruese, Komisioni Evropian vendosi të nisë një hetim sepse X nuk hoqi menjëherë postimet, imazhet dhe videot e rreme në lidhje me konfliktin midis Hamasit dhe Izraelit. Në rast të shkeljes së ligjit, kompania kaliforniane rrezikon një gjobë deri në 6% të të ardhurave vjetore globale dhe pezullimin e shërbimit.

Sipas burimit të Insajderit, Musk mund të bllokojë aksesin në X në Evropë ose të heqë aplikacionet nga dyqanet. Kostot që lidhen me respektimin e DSA-së ka të ngjarë të tejkalojnë humbjet nga mbyllja e rrjetit social. Sipas Apptopia, vetëm 9% e përdoruesve aktivë mujorë vijnë nga Evropa. Kompania kaliforniane nuk ka më zyra në Evropë (vetëm ajo në Dublin mbetet e hapur).

Elon Musk u takua me Thierry Breton (komisioner për tregun e brendshëm) të paktën dy herë në vitin 2023, duke premtuar pajtueshmëri me Aktin e Shërbimeve Dixhitale. Megjithatë, dihet se pronari i X, Tesla dhe SpaceX ndryshon lehtësisht mendje, veçanërisht nëse duhet të respektoni rregullat që bien ndesh me lirinë (e tij) të fjalës.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/19/elon-musk-mund-te-mbylle-x-ne-evrope/