Elon Musk komenton Llama 3 të Meta-s: “Jo keq”

Elon Musk, siç e dimë, nuk impresionohet lehtë. Sipërmarrësi miliarder pas Tesla dhe SpaceX është i njohur për vendosmërinë e tij të pamëshirshme dhe standardet tepër të larta. Kështu, kur ai komentoi modelin më të fundit të inteligjencës artificiale të Metës, Llama 3, në X, njerëzit i shpuan veshët. Verdikti i tij? “Jo keq”.

Opinioni i Elon Musk për Llama 3 të Meta-s
Këto dy fjalë mund të mos duken shumë, por kur thuhen nga Musk ato flasin qartë. Modeli i ri gjuhësor i Metës, në fakt, ka hyrë qartë në zemrën e një prej figurave më kërkuese të Silicon Valley. Dhe nuk është e vështirë të kuptosh pse.

I publikuar pak ditë më parë në formatin open-source, Llama 3 përfaqëson një hap të rëndësishëm përpara për ambiciet e Metës në fushën e inteligjencës artificiale. Modeli, i disponueshëm në versionet me 8 dhe 70 miliardë parametra, u trajnua në rreth 15 trilionë tokena të dhënash, duke përdorur një grup të personalizuar prej 24,000 GPU. Rezultati është një sistem i aftë për të konkurruar me modelet më të mira gjuhësore në botë, duke gjeneruar tekste njerëzore me rrjedhshmëri dhe koherencë mahnitëse.

Por Llama 3 nuk është vetëm një model i shkëlqyer i AI. Me burime të hapura, Meta e vendos veten në ballë të një lëvizjeje të sapolindur në botën e inteligjencës artificiale drejt transparencës dhe bashkëpunimit më të madh. Në muajt e fundit, projekte si Stable Diffusion dhe LAION kanë demonstruar fuqinë e të dhënave të hapura dhe modeleve të hapura për të nxitur përparim të shpejtë në mësimin e makinerive.

Tani, me Llama 3, Meta po vë bast se e ardhmja e AI nuk qëndron në kutitë e zeza të pronarit, por në ekosistemet e hapura ku studiuesit dhe zhvilluesit mund të ndajnë lirisht dhe të ndërtojnë mbi punën e njëri-tjetrit.

Miratimi i komunitetit
Lëvizja nuk kaloi pa u vënë re nga komuniteti i AI. Andrej Karpathy, ish-drejtor i AI në Tesla dhe një figurë kyçe në zhvillimin e modeleve GPT të OpenAI, tha fjalë lavdëruese për Llama 3. “Super mirëpritur, Llama 3. Është një model shumë i mirë i lëshuar nga Meta,” shkroi ai në X. .

Mbështetja e Karpathy ka njëfarë peshë, duke qenë një nga pionierët e modeleve të mëdha gjuhësore. Entuziazmi i tij për Llama 3 lë të kuptohet se Meta ka arritur vërtet diçka të jashtëzakonshme. Edhe Clement Delangue, themeluesi i Hugging Face, vlerësoi Metën, duke vlerësuar aftësinë e tij teknike dhe vizionin strategjik. Sipas Delangue, Llama 3 ishte modelja më e shpejtë për të arritur vendin e parë në mesin e tendencave të Hugging Face, në vetëm pak orë.

Lëvizja strategjike e Metas
Por Llama 3 nuk është vetëm një projekt kërkimor. Është gjithashtu një pjesë kyçe e strategjisë së Metës për të inkorporuar AI në ekosistemin e saj të gjerë të aplikacioneve dhe shërbimeve. Modeli do të fuqizojë një asistent të ri virtual, Meta AI, i cili premton të jetë më i sofistikuari i këtij lloji, me integrim të pandërprerë në Facebook, Instagram, WhatsApp dhe Messenger.

Për Metën, e cila ka parë që biznesi i saj kryesor i reklamave të jetë nën presion vitet e fundit, AI përfaqëson një mundësi vendimtare për të nxitur angazhimin, për të zhbllokuar rrjedhat e reja të të ardhurave dhe për të ripohuar dominimin e saj në peizazhin e mediave sociale.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/04/21/elon-musk-komenton-llama-3-te-meta-s-jo-keq/