Ekspertët paralajmërojnë: Sulmet e phishing me email në rritje në mbarë botën

Paralelisht me përhapjen e ransomware-it Money Message, ekspertët ndërkombëtarë të sigurisë kibernetike janë përpjekur të përmbledhin të dhënat më të fundit në lidhje me phishing, një lloj sulmi kibernetik që është veçanërisht i përhapur dhe i lehtë për t’u rënë – prandaj emri, i ngjashëm me peshkimin. Një raport i ri i publikuar nga Cofense dhe i marrë nga TechRadar, në fakt, ilustron se si numri i sulmeve përmes emailit është rritur gjatë vitit 2022, duke dhënë alarm për vitin 2023.

Kujdes nga sulmet e phishing me email!
Të dhënat e analizuara nga studiuesit në fjalë kanë të bëjnë me rastet e 35 milionë njerëzve në mbarë botën dhe kanë çuar në një zbulim çarmatosës: vitet e fundit, deri në vitin 2022, ka pasur një rritje prej 569% të tentativave për phishing. Veçanërisht, raportet e sulmeve të synuara ndaj kredencialeve të rrjeteve sociale dhe llogarive të kontrollit u rritën me 478% vetëm vitin e kaluar.

Megjithatë, nuk janë vetëm sulme përmes emailit: Cofense theksoi shpërndarjen e malware me të njëjtat qëllime në shërbimet e tjera. Protagonistët absolutë janë Emotet dhe QuakBot, dy familjet e viruseve më të shpërndara në vitin 2022. Në përgjithësi, ka një rritje prej 44% nga viti në vit në numrin e sulmeve.

Për Tonia Dudley, nënpresidente dhe shefe e sigurisë së informacionit në Cofense, këto kërcënime janë rritur në frekuencë, intensitet dhe sofistikim:

“Rritja e sulmeve ndaj shteteve kombëtare dhe incidenteve të mëdha në përgjithësi vazhdon të ushtrojë presion për të rritur dukshmërinë e programit të sigurisë së një organizate për bordet e drejtorëve, drejtuesit e korporatave dhe siguruesit kibernetikë. Me këtë presion, organizatat duhet të vazhdojnë të vlerësojnë mënyrat për të zbutur rrezikun dhe të vlerësojnë se cilat kontrolle të sigurisë së emailit duhet të shtohen ose përmirësohen për të përmirësuar qëndrimin e tyre të përgjithshëm të sigurisë.

Së fundi, Cofense shtoi se organizatat duhet të jenë shumë në vëzhgim për sulmet e komprometimit të emailit të biznesit, përkatësisht sulmet e Kompromisit me Email të Biznesit (BEC), dhe se rreziqet tani janë jashtëzakonisht të përhapura edhe në teknologjitë Web3 dhe në Telegram. , falë një 800% rritja e robotëve të përdorur për qëllime keqdashëse.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/03/ekspertet-paralajmerojne-sulmet-e-phishing-me-email-ne-rritje-ne-mbare-boten/