Edhe Meta ka përdorur scraping për të mbledhur të dhëna

Meta ka paditur disa kompani që fshijnë të dhënat e përdoruesve. Bloomberg ka zbuluar se në disa dokumente ligjore që vetë Meta ka shfrytëzuar scraping për të mbledhur të dhëna nga faqet e tjera të internetit. Një zëdhënës tha se praktika po përdorej për qëllime legjitime.

Meta ka paguar Bright Data
Zbulimi u bë nga Bloomberg duke lexuar dokumentet e një ankese të paraqitur nga Meta kundër Bright Data, një kompani izraelite që mbledh lloje të ndryshme të dhënash (pëlqime, ndjekje, postime, komente dhe të tjera) nga TikTok, Twitter, Amazon, eBay dhe Walmart. . Meta përdori shërbimet e Bright Data për të paktën gjashtë vjet, derisa i dha fund bashkëpunimit pasi fshinte dhe shiste të dhënat e përdoruesve të Facebook dhe Instagram.

Bright Data e kundërshtoi Metën, duke theksuar se aktiviteti i saj është në përputhje me rregulloret evropiane dhe amerikane (mblidhen vetëm të dhëna publike). Një zëdhënës i kompanisë Menlo Park (Andy Stone) konfirmoi se Meta pagoi Bright Data për të mbledhur të dhëna nga faqet e tregtisë elektronike dhe për të krijuar profile markash në platformat e saj, si dhe për të identifikuar faqet e rrezikshme dhe fushatat e phishing.

Zëdhënësi shtoi se gërvishtja nga faqet e internetit mund të shërbejë për qëllime komerciale, nëse bëhet në mënyrë të ligjshme dhe në përputhje me kushtet e atyre faqeve. Në çdo rast, Bright Data nuk ka mbledhur asnjë të dhënë nga faqet konkurruese. Meta është gjobitur me 265 milionë euro nga Komisioni Evropian për dështimin në mbrojtjen e duhur të të dhënave të përdoruesve të Facebook.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/03/edhe-meta-ka-perdorur-scraping-per-te-mbledhur-te-dhena/