Cloud gaming: marrëveshje midis Microsoft dhe Nware

Brad Smith, Presidenti i Microsoft, njoftoi në Twitter nënshkrimin e një marrëveshjeje dhjetëvjeçare me Nware, një kompani spanjolle që ofron një shërbim të lojërave cloud. Lajmi vjen pasi rregullatori antitrust në Mbretërinë e Bashkuar bllokoi blerjen e Activision. Megjithatë, NVIDIA ka konfirmuar se kjo nuk do të ndikojë në marrëveshjen e nënshkruar në shkurt.

Marrëveshje e re për lojërat në cloud
Microsoft ka argumentuar vazhdimisht se blerja e Activision Blizzard nuk do të kishte pasoja negative për tregun e lojërave të konsolave ​​dhe cloud. Kompania Redmond ka premtuar se lojërat e Activision do të jenë të disponueshme në PlayStation dhe konzolla të tjera, si dhe në shërbime të ndryshme të lojërave cloud. Për këtë arsye tashmë janë nënshkruar marrëveshje me NVIDIA, Boosteroid dhe Ubitus.

Nware tani është shtuar në listë. Kompania spanjolle do të jetë në gjendje të ofrojë lojëra PC të zhvilluara nga Microsoft dhe ato të Activision në platformën e saj, kur të përfundojë blerja. Komisioni Evropian pritet të miratojë transaksionin deri më 22 maj, ndërsa Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve (CMA) ka vendosur ta bllokojë atë pasi mund të ketë një ndikim negativ në tregun e lojërave cloud në Mbretërinë e Bashkuar.

NVIDIA ka njoftuar se marrëveshja dhjetëvjeçare e nënshkruar në shkurt do të mbetet në fuqi edhe nëse blerja do të bllokohej përgjithmonë (Microsoft do të paraqesë një apel). Përdoruesit do të gjejnë tituj Xbox në GeForce TANI, por padyshim jo ata të Activision Blizzard.

Gjatë një interviste për BBC, Presidenti Brad Smith tha se Bashkimi Evropian është sigurisht një vend më i mirë për të filluar një biznes sesa Britania e Madhe, pasi autoriteti antitrust pengon inovacionin. CMA theksoi se Activision operon në disa tregje, kështu që vendimi i saj pengon blerjen globalisht.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/01/cloud-gaming-marreveshje-midis-microsoft-dhe-nware/