ChatGPT: OpenAI konfirmon një sulm DDoS

Chatbot popullor i OpenAI mbeti i paarritshëm për mbi 90 minuta midis orës 14:42 dhe 16:16 (me orën italiane) dje, siç tregohet në pultin e shërbimit. Një tjetër ndërprerje ka ndodhur duke filluar nga ora 21:03. Kompania kaliforniane konfirmoi se ChatGPT pësoi një sulm DDoS.

Anonymous Sudan merr përgjegjësinë për sulmin
OpenAI sapo kishte njoftuar lajme të mëdha për zhvilluesit, duke përfshirë GPT-4 Turbo, kur filluan problemet për ChatGPT. Ndërprerja e parë e pjesshme e shërbimit u zbulua në orën 19:52 të datës 7 nëntor.

Ndërprerja më e rëndë ndodhi mëngjesin e djeshëm , kur disa përdorues raportuan pamundësinë për të hyrë në ChatGPT, ndërkohë që zhvilluesit nuk ishin në gjendje të përdornin API-në. OpenAI zbuloi një përqindje të lartë gabimesh, identifikoi problemin dhe lëshoi ​​​​një rregullim.

Megjithatë, ndërprerjet vazhduan edhe në orët në vijim. CEO Sam Altman komunikoi në X se paqëndrueshmëria e shërbimit është për shkak të ngarkesës së tepërt (shumë aksese të njëkohshme nga përdoruesit). Në realitet, kompania kaliforniane konfirmoi në orën 19:49 më 8 nëntor se kishte pësuar një sulm DDoS (Distributed Denial of Service).

OpenAI nuk dha detaje të mëtejshme, por sulmi u mor përsipër nga grupi Anonymous Sudan. Kriminelët kibernetikë përdorën botnetin SkyNet për të kryer një sulm DDoS të nivelit 7. Grupi shkroi në kanalin Telegram se OpenAI ofron teknologji të AI Izraelit për të zhvilluar armë dhe për të synuar palestinezët. Anonymous Sudan përdori të njëjtin lloj sulmi kundër disa shërbimeve të Microsoft në qershor.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/09/chatgpt-openai-konfirmon-nje-sulm-ddos/