ChatGPT ndalohet në Kinë: “është një rrezik për sovranitetin kombëtar”

Edhe Kina së shpejti mund të ketë Chatbot-in e saj, të zhvilluar nga Baidu dhe të bazuar në një model gjuhësor më të avancuar se GPT-3. Ndërkohë që presim që kjo AI të zbulohet, megjithatë, sot mbërrin lajmet se Kina ka bllokuar shërbimet e bazuara në ChatGPT në të gjithë vendin, duke e konsideruar AI të OpenAI “të rrezikshme për sovranitetin kombëtar”.

Në mënyrë të veçantë, raporton GizmoChina bazuar në burime aziatike, qeveria e Pekinit do t’u kishte imponuar të gjitha kompanive aktive në Kinë që të mos ofrojnë asnjë shërbim në lidhje me ChatGPT në vend. Pekini do të kishte shpjeguar gjithashtu, nëpërmjet një postimi në profilin zyrtar të qeverisë Weibo, se zyrtarët e qeverisë do ta konsideronin AI të OpenAI “të rrezikshëm për sigurinë dhe sovranitetin kinez”.

Frika kineze për ChatGPT ka të bëjë me aftësinë e saj për të përhapur dezinformata përmes bisedave dhe ato mund të mos jenë plotësisht të pabaza. Nga ana tjetër, tashmë është folur shumë për aftësinë e ChatGPT për të gjeneruar me bollëk lajme të rreme, gjë që ka shqetësuar si OpenAI ashtu edhe disa studiues të pavarur në fushën e inteligjencës artificiale.

Në realitet, megjithatë, do të kishte edhe frikë të tjera pas ndalimit të Pekinit, të cilat do të shkonin shumë përtej aftësisë së thjeshtë për të përhapur dezinformata. Sipas Kinës, në fakt, ka mundësi që ChatGPT të kthehet në një armë për propagandën amerikane dhe perëndimore në vend, deri në atë pikë sa të përdoret nga vendet rivale, Shtetet e Bashkuara në fillim, për përhapjen e lajmeve “të rreme”. në territorin kinez.

Duke lexuar mes rreshtave të deklaratave të Pekinit, ka mundësi që ky i fundit të ketë frikë nga përhapja e motiveve pro-demokracisë dhe antiautoritare përmes përgjigjeve të ChatGPT ndaj përdoruesve kinezë: nga ana tjetër, me një model gjuhësor të “trajnuar” nga një publik perëndimor, është e mundur që qëndrimet e AI ndaj qeverisë kineze të mos jenë aq pozitive sa do të dëshironte vetë Pekini.

Për të njëjtën arsye, duket se Kina po përgatitet t’i përgjigjet ChatGPT me një AI “kombëtare”: përveç Baidu, në zhvillimin e saj duhet të kontribuojnë edhe Tencent dhe Alibaba. Pasi të përfundojë, “Chinese Chatbot” duhet t’u ofrohet të gjitha kompanive që aktualisht ofrojnë shërbime bazuar në ChatGPT, të cilat duhet ta zbatojnë atë si një lloj zëvendësimi për këtë të fundit në aplikimet e tyre.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/22/chatgpt-ndalohet-ne-kine-eshte-nje-rrezik-per-sovranitetin-kombetar/