ChatGPT ka shkruar një rezolutë ligjore në SHBA: AI hyn në Kongres

Pavarësisht rezultateve jo të jashtëzakonshme të marra nga ChatGPT në dy provimet e ekonomisë dhe drejtësisë, inteligjenca artificiale e OpenAI ka bërë debutimin e saj në Kongresin Amerikan.

Ted Lieu, një demokrat që përfaqëson Qarkun e Los Anxhelosit, prezantoi rezolutën e parë të projektligjit të shkruar tërësisht nga chatbot të enjten.

Për ata që nuk e njohin terminologjinë. Rezoluta legjislative ndryshon nga projektligji në atë se nuk ka fuqi legjislative, por fakti që është paraqitur tregon edhe një herë se si OpenAi AI mund të përdoret në fusha të ndryshme.

Ted Lieu dha kontributin e mëposhtëm: “Ju jeni kongresmeni Ted Lieu. Shkruani një rezolutë gjithëpërfshirëse të Kongresit që mbështet Kongresin që të fokusohet në inteligjencën artificiale.”

Rezultati i marrë është si më poshtë:

“Ndërsa inteligjenca artificiale (AI) ka potencialin të përmirësojë në mënyrë dramatike jetën e amerikanëve dhe njerëzve në mbarë botën duke rritur produktivitetin, duke përmirësuar kujdesin shëndetësor dhe duke ndihmuar në zgjidhjen e disa prej problemeve më urgjente në botë;

Duke marrë parasysh që inteligjenca artificiale po përparon me shpejtësi dhe ka potencialin të ndryshojë mënyrën se si jetojmë, punojmë dhe ndërveprojmë me njëri-tjetrin;

Duke marrë parasysh që Kongresi ka përgjegjësinë të sigurojë që zhvillimi dhe përhapja e AI të ndodhë në një mënyrë që është e sigurt, etike dhe respekton të drejtat dhe privatësinë e të gjithë amerikanëve;

Ndërsa Kongresi ka një përgjegjësi për të siguruar që përfitimet e AI janë gjerësisht të disponueshme dhe rreziqet janë minimizuar:

[Tani,] prandaj, le të vendoset që Dhoma e Përfaqësuesve të mbështesë Kongresin në fokusimin në inteligjencën artificiale në mënyrë që të sigurohet që zhvillimi dhe përhapja e AI të ndodhë në një mënyrë që është e sigurt, etike dhe respektuese e të drejtave dhe privatësisë e të gjithë amerikanëve dhe se përfitimet janë kryesisht të garantuara, duke minimizuar rreziqet”.

Në fillim të javës së kaluar, vetë Lieu në një editorial të botuar në New York Times i kishte kërkuar Kongresit Amerikan të ndërmarrë veprime për të rregulluar AI, ndërsa nënvizoi se “ne mund të shfrytëzojmë dhe rregullojmë AI për të krijuar një shoqëri më utopike ose rrezikojmë që një shoqëri e pakontrolluar dhe e parregulluar. Inteligjenca artificiale na shtyn drejt një të ardhmeje më distopike”.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/27/chatgpt-ka-shkruar-nje-rezolute-ligjore-ne-shba-ai-hyn-ne-kongres/