ChatGPT, flet CEO i OpenAI Sam Altman : “ja çfarë më shqetëson te AI”

Pasi zbuluan se sa kushton mirëmbajtja e ChatGPT, disa mund të mendojnë se një projekt kaq i shtrenjtë nuk mund të ketë një të ardhme të përbërë nga aplikacione “masive” për publikun e gjerë. Do të gaboni: në orët e fundit, në fakt, CEO i OpenAI Sam Altman ka folur për mundësinë që ChatGPT të ndryshojë vetë kompaninë përgjithmonë.

Deklaratat e Altman, sa të guximshme aq edhe shqetësuese, u publikuan gjatë një interviste të publikuar nga ABC. Intervista, e realizuar nga reporterja Rebecca Jarvis, u publikua edhe në format video në faqen e internetit të transmetuesit amerikan.

Sipas Altman, Inteligjenca Artificiale në përgjithësi dhe modelet gjuhësore si ChatGPT në veçanti do të ndryshojnë shoqërinë siç e njohim ne, duke e transformuar atë në diçka të re dhe të ndryshme. CEO i OpenAI shpjegoi se një tranzicion epokal i lidhur me AI “sjell me vete rreziqe të prekshme”, por gjithashtu mund të përfaqësojë “hapjen më të madhe teknologjike që njerëzimi ka bërë ndonjëherë”, duke çuar në një përdorim të gjerë të AI për përmirësimin nga çdo pikë. nga këndvështrimi i jetës njerëzore.

Megjithatë, Altman shpjegon gjithmonë, “duhet të jemi shumë të kujdesshëm. Mendoj se njerëzit duhet të jenë të lumtur që kemi pak frikë nga kjo teknologji e re, sepse do të thotë se do të ecim me kujdes”. Intervista flet gjithashtu për lançimin e fundit të GPT-4 për ChatGPT, i cili përfaqësoi një revolucion të vogël për AI të OpenAI. Nga ky këndvështrim, Altman shpjegoi se GPT-4 garanton shumë mundësi shtesë për inteligjencën artificiale, por ai shtoi gjithashtu se kjo e bën edhe më urgjente një ndërhyrje kontrolli nga qeveritë dhe shtetet në projektet e bazuara në AI.

OpenAI (e cila, ju kujtojmë, nuk është një kompani, por një organizatë jofitimprurëse), në fakt dëshiron të drejtojë një grup lojtarësh “përgjegjës” në botën e AI, aq sa Altman konfirmoi se ai ka “përditshëm kontakte me zyrtarë qeveritarë” në Shtetet e Bashkuara. Prandaj, qëllimi i OpenAI është të krijojë një AI që nuk mund të përdoret për qëllime keqdashëse: “Unë jam veçanërisht i shqetësuar për fushatat e dezinformimit dhe, tani që AI po bëhet shumë i mirë në shkrimin e kodit, gjithashtu përdorimin e tij të mundshëm për sulme kibernetike”, raporton Altman. .

Shqetësimi tjetër i Altman është se AI përfundon duke “vjedhur punë” nga një numër i madh njerëzish. Në realitet, për CEO të OpenAI, përdorimi i ChatGPT dhe inteligjencave të tjera artificiale në botën e punës nuk është domosdoshmërisht i gabuar, por duhet të “hollohet” me kalimin e kohës: “Unë besoj se në dy brezat e fundit njerëzimi ka dëshmuar se mund të përshtatet bukur me ndryshimet e mëdha teknologjike. Por nëse kjo ndodh në vetëm disa vite, disa nga ato ndryshime mund të jenë shumë të shpejta. Kjo është pjesa që më shqetëson më shumë.”


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/20/chatgpt-flet-ceo-i-openai-sam-altman-ja-cfare-me-shqeteson-te-ai/