Çfarë ndodh nëse qëndroni 7 ditë pa rrjete sociale? Nuk do ta besoni kurrë!

Një studim i ri i botuar në revistën ndërkombëtare Plos ONE përpiqet të hetojë një fushë të qartë aktuale: përdorimin e rrjeteve sociale. Konkretisht, çfarë ndodh me një javë “abstinencë totale”? Rezultatet befasuan edhe vetë studiuesit.

Pasi pamë pse bëjmë kaq shumë selfie, këtë herë gjendemi pikërisht në Mbretërinë e Bashkuar, ku një ekip psikologësh nga Universiteti i Durham-it u kërkuan 51 studentëve të moshës nga 18 deri në 25 vjeç që të përmbahen nga përdorimi i rrjeteve sociale për një javë të tërë.

Objektivi kryesor i studiuesve ishte të identifikonin simptomat tipike të tërheqjes nga substancat, për shembull. Për më tepër, ata gjithashtu donin të verifikonin dhe disi të identifikonin përfitimet që u sollën humorit të subjekteve. Rezultatet duken qartësisht të kundërta dhe në një farë mënyre befasuese.

Në fakt, fëmijët nuk kanë zhvilluar në asnjë mënyrë sjellje dhe reagime të ngjashme me ato që vuajnë nga krizat aktuale të tërheqjes. Ajo që u vu re, megjithatë, ishte një reduktim i humorit të keq aktual, edhe nëse nuk kishte rritje në disponimin e përgjithshëm. Por pse ndodhën skenarë të tillë?

Sigurisht që një shpjegim për mungesën e ndryshimit pozitiv të humorit vjen nga mundësia e reduktuar për të marrë pëlqime apo për të fituar ndjekës të rinj gjatë gjithë javës së eksperimentimit. Për më tepër, mungesa e tërheqjes mund t’i atribuohet faktit që lejohej edhe përdorimi i celularëve, duke përjashtuar ekskluzivisht “komponentin social”, duke bërë të nevojshme studime të mëtejshme në të ardhmen.

Nga ana tjetër, edhe pse rreth 86.5% e të rinjve u kthyen në përdorimin e mediave sociale të paktën një herë në javë, shumica e tyre ishin në gjendje të reduktonin në mënyrë drastike përdorimin e tyre.

Në fakt, është e rëndësishme të theksohet se edhe pas pushimit të javës, nuk ka pasur asnjë efekt rikthimi, pra ai fenomen ku priremi të kompensojmë mungesën duke rritur ndjeshëm përdorimin e “objektit” që mungon. Prandaj, sipas studiuesve, nuk mund të flasim vërtet për një rikthim.

Tani jetojmë në një epokë në të cilën rrjetet sociale me të vërtetë përbëjnë një mënyrë “alternative” të komunikimit, të rrënjosur shumë thellë brenda shoqërisë në tërësi.

Duke e konsideruar gjithashtu TikTok një burim dezinformimi total, këto rezultate, megjithatë, mund të jenë po aq thelbësore në zhvillimin e terapive të mëtejshme për të luftuar varësinë ndaj mediave sociale dhe më gjerë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/13/cfare-ndodh-nese-qendroni-7-dite-pa-rrjete-sociale-nuk-do-ta-besoni-kurre/