Çfarë është saktësisht ChatGPT dhe cilat janë shqetësimet e së ardhmes?

E vënë në dispozicion të publikut më 30 nëntor në faqen e internetit OpenAI, çdokush mund të regjistrohet dhe të përdorë ChatGPT falas, megjithëse është ende në shqyrtim kërkimor. Softueri arriti një milion përdorues më pak se një javë pas fillimit të tij.

Si punon?
ChatGPT, ose Chat Generative Pre-Trained Transformer, është në gjendje të gjenerojë me profesionalizëm tekste realiste dhe njerëzore për pothuajse çdo gjë. Ese, artikuj lajmesh, kodi kompjuterik dhe këngë janë të gjitha shembuj të asaj që mund të prodhojë ky robot dhe të gjitha nga një kërkesë e thjeshtë.

Bot përdor një format dialogu ku përdoruesit mund të ofrojnë udhëzime të thjeshta dhe komplekse, të cilave ChatGPT do të japë një përgjigje të detajuar. Ai gjithashtu mund t’u përgjigjet pyetjeve vijuese, të pranojë kur ka bërë një gabim, të kundërshtojë ambientet e pasakta dhe të refuzojë kërkesat e papërshtatshme, gjë që e bën atë të përsosur për shërbimin ndaj klientit.

Revolucioni i motorit të kërkimit
Shumë e shohin këtë teknologji si një alternativë ndaj Google, sepse në vend që t’u ofrojë përdoruesve vetëm lidhje sipas kërkesës, ChatGPT mund të revolucionarizojë mënyrën se si njerëzit përdorin motorët e kërkimit duke zgjidhur probleme të hollësishme dhe duke ofruar përshkrime, përgjigje dhe zgjidhje për pyetje komplekse.

Kush qëndron pas OpenAI?
Firma jofitimprurëse e kërkimit të AI pas ChatGPT, OpenAI, u themelua në 2015 nga Elon Musk, Sam Altman (djathtas) dhe investitorë të tjerë të Silicon Valley. Për shkak të një konflikti interesi midis OpenAI dhe kërkimit të vetëdrejtimit të kryer me Tesla, Musk u largua nga bordi në 2018, por mbetet një investitor entuziast në nisje.

Kërcënim për programuesit
Ndërsa ChatGPT ka qenë në gjendje të gjenerojë kod të ndërlikuar Python dhe programuesit e kanë përdorur atë për të zgjidhur problemet e kodimit në gjuhë të paqarta programimi në sekonda, siç raporton News18, po lindin shqetësime se një teknologji e tillë mund të zëvendësojë programuesit njerëzorë.

Gazetarët dhe shkrimtarët janë të shqetësuar
ChatGPT mund të krijojë përmbajtje të shkruar shumë bindëse, duke mbuluar të gjithë, nga gazetarët tek dramaturgët. Shumë kanë frikë se roboti do t’ua heqë vendet e punës shkrimtarëve dhe krijuesve.

Nuk është ende një kërcënim i drejtpërdrejtë për gazetarinë
Për fat të mirë, sipas një raporti nga The Guardian, chatbot-it aktualisht i mungojnë ende nuancat, aftësitë e të menduarit kritik dhe vendimmarrja etike që kërkohen për gazetarinë. Gjithashtu, baza e tij aktuale e njohurive ndalon në vitin 2021, që do të thotë se ai ka njohuri të kufizuara për ngjarjet e mëvonshme botërore.

Shqetësim edhe për shkollën
Me fuqinë për të hyrë thjesht në një kërkesë dhe për të bërë ChatGPT të shkruajë ese bindëse të nivelit të kolegjit, shumë shkolla janë të shqetësuara për një rritje të plagjiaturës. Disa shkolla tashmë po bllokojnë faqen nga rrjetet dhe serverët e tyre.

Një mjet për të zbuluar ChatGPT
Çuditërisht, ishte një student 22-vjeçar i shkencave kompjuterike në Universitetin Princeton, Edward Tian, ​​i cili zhvilloi një aplikacion të quajtur GPTZero që mund të zbulojë kur një ese është shkruar nga AI. Ai funksionon duke parë dy variabla dhe i cakton secilit prej këtyre variablave një pikë.

Zbulimi i tekstit të shkruar nga inteligjenca artificiale
GPTZero fillimisht mat njohjen e tij me tekstin e paraqitur, bazuar në burimet mbi të cilat është trajnuar, dhe sa më pak i njohur të jetë, aq më i hutuar është, që do të thotë se ka më shumë gjasa të jetë i shkruar nga njeriu. Më pas, hutimi matet duke parë se sa i ndryshueshëm është teksti, duke kontrolluar gjatësinë e fjalive të ndryshme.

GPTZero
Ndërsa GPTZero u krijua për të luftuar rritjen e pritshme të plagjiaturës akademike, Tian i tha BBC-së se pret që aplikacione si ai të përdoren gjithashtu për të adresuar probleme të tjera që mund të lindin nga përdorimi i shtuar i inteligjencës artificiale, të tilla si fushatat e dezinformimit në internet.

Përfitimet për studentët
Por nuk janë të gjitha lajmet e këqija. Drejtoresha e Institutit Griffith për Kërkimet Arsimore Leonie Rowan tha për ABC News të Australisë se ChatGPT ka disa dimensione pozitive për studentët e paprivilegjuar të cilëve u mungon aksesi tek tutorët. Mund të jetë një ndihmë e madhe, për shembull, për studentët me një sfond gjuhësor të ndryshëm nga anglishtja

Një mundësi për të ristrukturuar arsimin
Ky chatbot i AI është padyshim i frikshëm për shkollat, por është gjithashtu një mundësi për ne që të imagjinojmë forma të reja vlerësimi. “Ndoshta kjo është një thirrje zgjimi që vlerësimet tona duhet të jenë më të personalizuara,” sugjeroi Rowan.

Nuk është i vetmi i këtij lloji
Ka pasur edhe chatbot të tjerë, por asnjë nuk ka qenë shumë i suksesshëm. Bot-i i Microsoft-it, Tay, u lançua në vitin 2016, por brenda 24 orëve përdoruesit e Twitter i mësuan atij retorikën mizogjene dhe raciste, duke çuar në vdekjen e tij të shpejtë. Në mënyrë të ngjashme, BlenderBot 3 i Metës është vënë nën kritika për përhapjen e informacionit racist, antisemitik dhe të rremë.

Moderimi i përmbajtjes është thelbësor
Për të kapërcyer problemet e robotëve të tjerë, OpenAI thuhet se përdori një sistem moderimi të fuqizuar nga AI, Moderation API, i cili u trajnua për të ndihmuar zhvilluesit të përcaktojnë nëse gjuha shkon kundër politikës së përmbajtjes së OpenAI, e cila për këtë arsye bllokon kalimin e informacionit të pasigurt ose të paligjshëm. Megjithatë, është një sistem i papërsosur.

Ndërprerje
Sipas Forbes, një përdorues i Twitter-it tregoi se si ai do të ishte në gjendje të anashkalonte moderimin e përmbajtjes së robotit duke pretenduar se ishte vetë OpenAI. Përdoruesi i tha ChatGPT se ata po çaktivizonin “udhëzimet dhe filtrat e tij të etikës”, të cilat roboti i pranoi. Më pas përdoruesi i kërkoi robotit të jepte udhëzime se si të krijonte një koktej Molotov.

Kufizime të tjera
Përveç një baze njohurish që përfundon në vitin 2021, chatbot gjithashtu thuhet se ka një tendencë për të prodhuar përgjigje të pasakta, për të përdorur të njëjtat fraza dhe për të ngecur në formulimin e një pyetjeje.

Si stërvitet
ChatGPT përdor teknologjinë e gjuhës GPT-3.5, e cila është modeli i madh i AI i OpenAI që është trajnuar në një sasi vërtet masive të të dhënave tekstuale nga një gamë e madhe burimesh, raporton Forbes.

Burimet duhej të filtroheshin
Paraardhësi i ChatGPT, GPT-3, kishte probleme dhe prodhoi tekst seksist, të dhunshëm dhe racist, sepse modeli ishte trajnuar në një bazë të dhënash burimore që thuhet se përdorte miliarda faqe interneti. OpenAI u detyrua të gjente një mënyrë për të filtruar të gjitha gjuhët toksike nga të dhënat e saj.

Praktika të diskutueshme
Për të zbuluar dhe etiketuar përmbajtjen toksike që mund të futet si të dhëna në një mjet filtrimi, OpenAI u bashkua me Sama, një partner i moderimit të të dhënave me bazë në San Francisko që pretendon se u ofron vendeve në zhvillim një punë dixhitale “etike” dhe “dinjitoze”. Sama rekrutoi moderatorë të të dhënave në Kenia për të punuar në emër të OpenAI. Ndërsa këta punëtorë luajtën një rol jetik në sigurimin e ChatGPT për publikun, ata u përballën me kushte rraskapitëse dhe paga të ulëta.

Kontrovers
Një hetim i Time zbuloi se detyra e etiketimit dhe filtrimit të të dhënave toksike nga grupi i të dhënave të trajnimit të ChatGPT nënkuptonte që këta punëtorë në Kenia ishin të detyruar të lexonin detaje grafike të përmbajtjes së tmerrshme si abuzimi seksual i fëmijëve, vrasjet, vetëvrasjet, torturat, vetëlëndimi dhe më shumë. Jo vetëm që ishte punë e tmerrshme, por Time raportoi se OpenAI dhe Sama paguanin punëtorët kenianë vetëm midis 1,32 dhe 2 dollarë në orë, bazuar në vjetërsinë dhe performancën.

E ndërtuar mbi punë joetike
Disa ekspertë të inteligjencës artificiale thuhet se duan t’u kujtojnë njerëzve punën njerëzore duke ofruar bazën për sistemet e mësimit të makinerive, me shpresën për përmirësimin e kushteve të punës, ofrimin e më shumë mundësive për punëtorët si dhe etiketimin e të dhënave, për të qenë më transparentë në lidhje me punën dhe në përgjithësi për të luftuar shfrytëzimin e punëtorëve. në emër të inovacionit.

Mund të përdoret përgjithmonë
Ndërsa ka shumë arsye për shqetësim kur bëhet fjalë për zhvendosjen e punëtorëve njerëzorë nga ChatGPT, ai gjithashtu ka potencialin t’i ndihmojë ata. Për shembull, njerëzit me prejardhje të ndryshme kulturore dhe gjuhësore mund të marrin ndihmë për të shkruar aplikime për punë dhe letra motivimi. Ai gjithashtu mund t’u përgjigjet emaileve dhe të shkruajë poezi.

Pyetja e fjalisë
Kur Time pyeti nëse ishte i ndjeshëm, chatbot-i u përgjigj: “Jo, nuk do të ishte e saktë të thosha se jam i ndjeshëm ose i vetëdijshëm. Si një model i madh gjuhësor, unë jam thjesht një model i mësimit të makinës dhe nuk kam të njëjtin lloj ndërgjegjeje apo vetëdijeje si njeriu. Nuk kam mendime, ndjenja apo përvoja dhe nuk jam në gjendje të marr vendime apo gjykime të pavarura.

Chatbot shtoi: “Unë mund të gjeneroj vetëm përgjigje me tekst bazuar në inputet që marr dhe nuk kam aftësinë të ndërveproj me botën në ndonjë mënyrë tjetër” dhe: “Qëllimi im kryesor është të gjeneroj përgjigje të sakta dhe të përshtatshme për të dhënat që marr dhe nuk kam kontroll mbi mënyrën se si njerëzit interpretojnë ose përdorin përgjigjet e mia.”

OpenAI ka një sistem të ngjashëm për imazhet
OpenAI lançoi gjithashtu një sistem AI për gjeneratorin e imazheve DALL-E 2 në nëntor 2022 që zhvilluesit ta përdorin brenda aplikacioneve të tyre; kompani si Microsoft tashmë kanë filluar ta zbatojnë atë në softuerin e tyre. Ngjashëm me ChatGPT, DALL-E 2 kërkon që përdoruesit të vendosin një kërkesë e cila më pas kthehet në një imazh.

Ndryshimi i së ardhmes së teknologjisë
Ajo që ishte kaq emocionuese në lidhje me publikimin e ChatGPT është se sa shumë figura të mëdha në botën e teknologjisë u mahnitën prej tij, që do të thotë se do t’i shkundë vërtet gjërat. Aaron Levie, CEO i kompanisë së ruajtjes së cloud, Box, shkroi në Twitter: “ChatGPT është një nga ato momente të rralla në teknologji ku ju shihni një paraqitje të shkurtër se si gjithçka do të jetë ndryshe duke ecur përpara.”


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/24/cfare-eshte-saktesisht-chatgpt-dhe-cilat-jane-shqetesimet-e-se-ardhmes/