Brukseli mbyll TikTok “Mbajeni larg aplikacionin nga celularët” Alarmi për të dhënat e vjedhura

Gjeopolitika dhe mediat sociale të përziera në aksin Pekin-Bruksel. Deri më 15 mars, stafi i Komisionit Evropian do të duhet të çinstalojë aplikacionin TikTok nga telefonat e tyre. Kjo u vendos nga Bordi i Menaxhimit të Korporatave të Komisionit me qëllim të mbrojtjes së BE-së nga ky kalë trojan i TI-së: domethënë, parashikimi i kërcënimeve të mundshme për sigurinë e të dhënave të tij, siç janë sulmet e TI-së kundër mjedisit korporativ të vetë Komisionit. Por ndërsa Thierry Breton, Komisioneri Evropian për tregun e brendshëm, shpjegoi arsyetimin e kësaj dispozite, e cila erdhi pas të njëjtit vendim të marrë nga SHBA, rrjeti social kinez flet hapur për paragjykime, duke konfirmuar se ka një problem objektiv me institucionet perëndimore.

Prandaj, Brukseli shpall një veprim global për të mbrojtur institucionet e tij, duke parashikuar edhe zhvillimet e sigurisë së platformave të tjera të mediave sociale: “Ne kemi informuar institucionet e tjera të BE-së për vendimin tonë – tha Eric Mamer, kryetar i Palazzo Berlaymont-. Masa është në përputhje me politikat tona strikte të sigurisë së brendshme të informacionit për përdorimin e pajisjeve celulare dhe është rishikuar me kujdes. Është një masë e përkohshme që mund të rishikohet dhe të rivlerësohet”. Komisioneri Breton rindërtoi hapat që e çuan në këtë vendim: një muaj më parë ai u takua me Drejtorin Ekzekutiv të TikTok, Shou Zi Chew, të cilit i vuri në dukje gamën e problemeve që ekzistojnë për sigurinë e të dhënave: «Ne jemi kundër të japim arsyet pse ne marrim disa vendime në interes të kolegëve tanë, pra zyrtarëve të institucionit tonë”, tha ai, ndërsa një tjetër zëdhënës Eric Mamer shtoi se Komisioni sigurisht që nuk po komenton sigurinë e TikTok për qytetarët e BE-së, por kjo është “një e brendshme vendim, jo ​​për Shtetet Anëtare apo institucionet e tjera”.

Por ndërsa vetë Breton shtoi se “ne nuk do të hezitojmë të miratojmë shtrirjen e plotë të sanksioneve për të mbrojtur qytetarët tanë nëse auditimet nuk tregojnë pajtueshmëri të plotë”, duke u pozicionuar efektivisht në bosht të plotë me Uashingtonin, nënpresidentja ekzekutive Margrethe Vestager ishte më e kujdesshme. duke njoftuar se një ndalim total “nuk është në tavolinë”. Reagimi i mediave sociale kineze bazohet në dy koncepte: reagim dhe paragjykim. “Ne kontaktuam Komisionin për të rregulluar të dhënat dhe për të shpjeguar se si ne mbrojmë të dhënat e 125 milionë njerëzve që janë në TikTok çdo muaj në të gjithë Bashkimin Evropian,” komentoi ai. Ne po vazhdojmë të përmirësojmë qasjen tonë ndaj sigurisë së të dhënave, duke përfshirë krijimin e tre qendrave të të dhënave në Evropë për të ruajtur të dhënat e përdoruesve në nivel lokal, duke reduktuar më tej aksesin e punonjësve në të dhëna dhe duke minimizuar rrjedhën e të dhënave në Evropën jashtë”.

Të dhënat, e drejta e autorit dhe aksesi në përmbajtje të dëmshme: këto janë akuzat e ngritura ndaj TikTok, kompania mëmë e të cilit ByteDance është kineze dhe tashmë po përballet me një sërë thirrjesh për ndalim në Shtetet e Bashkuara për lidhjet e saj me Pekinin. Para Krishtlindjeve TikTok kishte pranuar se në zyrën kineze ishte e mundur të aksesoheshin të dhënat personale të përdoruesve nga e gjithë bota, menjëherë pas të njëjtit pranim për identifikimin e mundshëm të gazetarëve dhe disa burime për një histori të rrjedhjeve të lajmeve. Dy muaj më parë, edhe dega e ulët e Kongresit Amerikan ndaloi përdorimin e platformës sociale për komponentët e saj dhe për të gjithë anëtarët e stafit, pasi konsiderohej si “me rrezik të lartë për shkak të një sërë problemesh sigurie”. Dy javë më parë, Senati amerikan kishte menduar të thoshte stop, ndërsa 19 shtete e kanë kufizuar të paktën pjesërisht përdorimin e tij në tokën kombëtare.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/25/brukseli-mbyll-tiktok-mbajeni-larg-aplikacionin-nga-celularet-alarmi-per-te-dhenat-e-vjedhura/