Bill Gates për AI: “do të ndryshojë botën në të gjitha aspektet, do të zvogëlojë pabarazitë”

“Epoka e AI ka filluar.” Ky është titulli i postimit të ri (të gjatë) të publikuar nga Bill Gates në blogun e tij zyrtar, i cili flet 360 gradë për ndikimin që do të ketë inteligjenca artificiale në komunitet.

Ish-CEO i Microsoft thotë se inteligjenca artificiale pas mjeteve me ChatGPT mund të jetë po aq revolucionare sa ishte ndërfaqja grafike në vitet 1980, nga e cila lindën sistemet operative Windows dhe Mac që tani përdoren nga miliona njerëz në nivel botëror.

Sipas Gates, AI është vendosur të sjellë ndryshime masive në të gjitha industritë. Filantropisti vëren se “zhvillimi i inteligjencës artificiale është po aq themelor sa krijimi i mikroprocesorit, kompjuterit personal, internetit dhe telefonit celular” dhe “do të ndryshojë mënyrën se si njerëzit punojnë, mësojnë, udhëtojnë, marrin kujdes shëndetësor dhe komunikojnë ndërmjet ato”. Pikërisht në lidhje me kujdesin shëndetësor, dje një kompani e kontrolluar nga Microsoft njoftoi ardhjen e OpenAI në korsi.

Gates fokusohet pikërisht në kujdesin shëndetësor dhe pretendon se AI mund të ndihmojë në përmirësimin e jetës në vendet ekonomikisht më pak të zhvilluara dhe “të reduktojë disa nga pabarazitë më të këqija në botë”. Për shembull, ai argumenton se sistemet e AI do të përshpejtojnë kërkimin mesatar dhe do të krijojnë mjete që mund të kurojnë sëmundje të tilla si SIDA, tuberkulozi dhe malaria, por gjithashtu mund të përdoren për diagnozat primare të pacientëve që kërkojnë konsultime mjekësore.

Sigurisht, AI fillimisht mund të keqdiagnostikojnë sëmundjet, por “njerëzit gjithashtu bëjnë gabime. Dhe të mos kesh akses në kujdesin mjekësor është një problem.”

Sipas miliarderit, AI së shpejti do të integrohet në sistemet e kujdesit shëndetësor në mbarë botën, ndërsa në vendin e punës (OpenAI është përpjekur të vlerësojë ndikimin e ChatGPT në botën e punës) do të veprojë si një “agjent personal” për hartimin e emaileve. monitorimi i kalendarit dhe mbajtja e shënimeve, dhe do t’i lejojë njerëzit të plotësojnë role ku softueri nuk mund të ndihmojë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/22/bill-gates-per-ai-do-te-ndryshoje-boten-ne-te-gjitha-aspektet-do-te-zvogeloje-pabarazite/