Bill Gates, “Ndërprerja e inteligjencës artificiale nuk do t’i zgjidhte sfidat”

“Një pauzë në zhvillimin e inteligjencës artificiale nuk do të zgjidhte sfidat e ardhshme”: është mesazhi i një interviste të publikuar nga Bill Gates për Reuters online.

Filantropisti dhe bashkëthemeluesi i Microsoft-it ka shprehur mendimin e tij për letrën e hapur të publikuar javën e kaluar nga një grup ekspertësh dhe sipërmarrësish, përfshirë Elon Musk, duke bërë thirrje për një ndërprerje gjashtëmujore në zhvillimin e projekteve të inteligjencës artificiale, duke përfshirë pusin. chatbot i njohur ChatGpt.

Për Gates, është më e rëndësishme të “përqendrohet në mënyrën se si të përdoren më së miri zhvillimet e AI, pasi do të ishte e vështirë të kuptohej se si mund të funksiononte një pauzë globalisht”. Microsoft, i themeluar në Albuquerque në vitin 1975 nga Bill Gates dhe Paul Allen Gates, ishte kompania e parë e madhe që investoi në projekte të inteligjencës artificiale gjeneruese dhe biseduese, duke u fokusuar pikërisht në OpenAI, organizata që zhvillon ChatGpt. Gates e kuptoi rëndësinë e identifikimit të rreziqeve të mundshme të një qasjeje të pakushtëzuar për krijimin e platformave të inteligjencës artificiale, duke e ftuar megjithatë të përqëndrohet në përfitimet e një zhvillimi të tillë teknologjik.

Nuk është për t’u habitur që një ditë para publikimit të letrës së hapur nga Musk dhe bashkëpunëtorët e tij, në një postim të titulluar “Epoka e AI ka filluar” në blogun e tij, filantropisti kishte nënvizuar se AI mund të jetë një nga mënyrat për të reduktuar pabarazitë e në botë, për shembull duke eliminuar barrierat gjuhësore dhe duke përshpejtuar kujdesin shëndetësor. Përsëri në lidhje me letrën, Bill Gates kishte vënë në dukje se, pasi të ketë filluar zhvillimi, do të ishte shumë komplekse të kuptojmë se si ta ndalojmë atë dhe kush duhet të menaxhojë evolucionin e saj. “Unë me të vërtetë nuk e kuptoj se kush duhet të ndalojë, cilat vende dhe pse. Sigurisht që ka shumë mendime të ndryshme në këtë sektor… ajo që duhet të bëjmë është të identifikojmë fushat e vështira në të cilat duhet të ndërhyjmë”.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/06/bill-gates-nderprerja-e-inteligjences-artificiale-nuk-do-ti-zgjidhte-sfidat/