Big Tech/ Ligji për Tregjet Dixhitale i zbatueshëm nga 2 maji

Komisioni Evropian ka njoftuar se Akti i Tregjeve Dixhitale është i zbatueshëm që nga 2 maji. Rregullat e reja për të ashtuquajturit gakeepers hynë në fuqi më 1 nëntor 2022. Udhërrëfyesi tashmë parashikon që kompanitë të dërgojnë informacionin, më pas të verifikojnë dhe të respektojnë detyrimet.

Big Tech janë paralajmëruar
Akti i Tregjeve Dixhitale përcakton një sërë detyrimesh dhe ndalimesh për portierët, d.m.th. kompanitë që plotësojnë tre kritere: qarkullim vjetor i barabartë ose më i madh se 7.5 miliardë euro në tre vitet e fundit financiare ose me një kapitalizim tregu prej të paktën 75 miliardë eurosh. vitin e fundit financiar, të paktën 45 milionë përdorues aktivë mujorë, aktivitet në të paktën tre Shtete Anëtare.

Kompanitë në fjalë janë ato që operojnë në të paktën një nga sektorët e mëposhtëm: shërbimet e ndërmjetësimit, motorët e kërkimit, rrjetet sociale, shërbimet e mesazheve, shërbimet e ndarjes së videove, asistentët virtualë, shfletuesit e internetit, shërbimet e informatikës cloud, sistemet operative dhe reklamat.

Gatekeepers duhet t’i lejojnë përdoruesit të çinstalojnë aplikacionet e para-instaluara, të instalojnë aplikacione të palëve të treta ose dyqane aplikacionesh dhe të çabonohen nga shërbimet me aq lehtësi sa abonimi. Ata gjithashtu duhet të garantojnë ndërveprimin me shërbimet e tyre palëve të treta. Ndalimet më të rëndësishme janë ato që i pengojnë zhvilluesit të detyrohen të përdorin sisteme pagesash në pronësi. Është e qartë se rregullat do të kenë një ndikim më të madh për Apple.

Deri më 3 korrik, kompanitë do të duhet të njoftojnë shërbimet në fjalë tek Komisioni. Ky i fundit do të ketë kohë deri më 6 shtator për të konfirmuar emërimin e portierit. Prandaj, Big Tech do të duhet të respektojë rregullat deri më 6 mars 2024. Nga kjo datë, në rast të shkeljes së ligjit, do të zbatohen sanksionet e parashikuara: deri në 10% të xhiros në mbarë botën ose 20% për shkelje të përsëritura. dhe një gjobë ditore deri në 5%.

This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/03/big-tech-ligji-per-tregjet-dixhitale-i-zbatueshem-nga-2-maji/