BE-ja dëshiron që gjigantët e teknologjisë të kontribuojnë në investime për të përmirësuar internetin

Komisioni Evropian thuhet se po shqyrton një propozim për të siguruar që kompanitë e teknologjisë që përdorin më shumë bandwidth në Evropë të kontribuojnë në kostot e përmirësimit të infrastrukturës së internetit në Kontinentin e Vjetër.

Propozimi është i pranishëm në një draft të parë nga Bloomberg dhe përmban një sërë sugjerimesh për “ndarje të drejtë” që mund t’u kërkojë kompanive të mëdha teknologjike, të cilat ofrojnë shërbime transmetimi ose platforma që kërkojnë konsum të lartë të të dhënave, të njohin një kontribut bazuar në trafikun. gjeneruar.

Draft dokumenti sugjeron që kompanitë mund të kontribuojnë në një fond për të kompensuar kostot e bëra në zhvillimin e rrjeteve celulare 5G dhe infrastrukturës së fibrave. Megjithatë, flitet edhe për krijimin e një sistemi të detyrueshëm pagesash direkte për gjigantët e teknologjisë dhe operatorët e telekomit.

Komisioni dyshohet se ka pyetur gjithashtu kompanitë nëse duhet të ketë një prag për etiketimin e një kompanie si “gjenerues i madh trafiku”, për të vendosur një kriter objektiv.

Propozimi nuk ka rënë ende në tryezën e Këshillit Evropian, aq më pak në seancën plenare në Bruksel, dhe rruga premton të jetë gjithçka tjetër veçse e thjeshtë. Siç u përmend nga Bloomberg, rregullatorët e BE-së theksuan në tetor se nuk ka prova që kompanitë si Netflix ose YouTube duhet të paguajnë kompanitë e telekomit për investime në infrastrukturë dhe një propozim i tillë mund të shkaktojë “dëm të konsiderueshëm në ekosistemin”.

Konsultimet me Komisionin Evropian do të zgjasin edhe dy ose tre muaj, pas së cilës do të vlerësohet se çfarë duhet bërë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/31/be-ja-deshiron-qe-gjigantet-e-teknologjise-te-kontribuojne-ne-investime-per-te-permiresuar-internetin/