Apple Mac Studio dhe Mac Pro: specifikat dhe çmimet

Së bashku me MacBook Air 15 inç, Apple njoftoi versionet e përditësuara të Mac Studio dhe Mac Pro në WWDC 2023. Kompjuteri i vogël desktop merr CPU-të M2 Max dhe M2 Ultra, ndërsa stacioni i punës profesional integron një çip për herë të parë jo Intel, dmth M2 Ultra.

Mac Studio: specifikat dhe çmimi
Procesorët M1 Max dhe M1 Ultra të Apple janë përdorur për Mac Studio-n e mëparshme. Modeli i ri integron çipat M2 Max dhe M2 Ultra. Kompania Cupertino ka rritur performancën deri në 3 herë në krahasim me versionin 2022 me M1 Ultra. Nga jashtë nuk ka ndryshime. Dizajni ka mbetur i pandryshuar, si dhe dimensionet (19,7×19,7×9,5 cm) dhe pesha (2,7-3,5 kg).

Lajmi është i fshehur brenda. Përveç çipave M2 Max dhe M2 Ultra, Mac Studio i ri ka deri në 192 GB RAM dhe deri në 8 TB SSD. Në anën e pasme të pajisjes ka katër porte Thunderbolt 4, një portë Ethernet 10 Gb, dy porte USB Type-A, një portë HDMI dhe fole audio 3.5 mm. Falë çipit M2 Ultra, mund të lidhen deri në gjashtë Pro Display XDR. Në pjesën e përparme ka dy porte USB Type-C (Thunderbolt 4 për modelin me M2 Ultra) dhe folenë e kartës SDXC.

Lidhja me wireless garantohet nga modulet Wi-Fi 6E dhe Bluetooth 5.3. Sistemi operativ është macOS Ventura. Përditësimi i macOS Sonoma pritet këtë vjeshtë. Mac Studio i ri mund të porositet nga dyqani Apple. Çmimi bazë është 2449 euro.

Mac Pro: specifikat dhe çmimi
Mac Pro i braktis përfundimisht procesorët Intel dhe miraton çipin e ri Apple M2 Ultra. Krahasuar me modelin e mëparshëm me CPU Intel ka përmirësime të konsiderueshme të performancës, veçanërisht në transkodimin e videove dhe simulimet 3D (deri në tre herë më shpejt). Brenda ka shtatë lojëra elektronike PCIe, gjashtë prej të cilave mbështesin standardin 4.0.

Pajisjet harduerike përfshijnë gjithashtu deri në 192 GB RAM, SSD deri në 8 TB, tetë porte Thunderbolt 4 (gjashtë në anën e pasme, dy në krye), tre porte USB Type-A, dy porte HDMI, dy porte Ethernet 10 Gb, fole audio, lidhje Wi-Fi 6E dhe Bluetooth 5.3. Mac Pro është i disponueshëm në versionet Tower ose Rack.

Sistemi operativ është macOS Ventura. Përditësimi i macOS Sonoma pritet këtë vjeshtë. Mac Pro i ri mund të porositet nga dyqani Apple. Çmimet bazë janë 8,499 euro (Tower) dhe 9,199 euro (Rack).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/06/apple-mac-studio-dhe-mac-pro-specifikat-dhe-cmimet/