Apple ka një miliard abonentë në shërbimet e saj: konfirmimi nga Tim Cook

Shitjet e iPhone 15 nuk do të jenë më të mirat, të paktën sipas asaj që raporton analisti i njohur Ming-Chi Kuo. Megjithatë, duket se kjo shifër nuk e tremb aspak Apple, e cila më mirë do të vinte bast gjithçka në një sektor tjetër: përveç iPhone dhe Mac, e ardhmja e mollës së kafshuar janë shërbimet!

Ne e dimë prej disa kohësh që Apple po bast për shërbimet e abonimit: abonimet për iCloud, Apple Music, Apple TV+ e kështu me radhë janë tashmë pjesë e “paketës” për çdo përdorues të iPhone në botë. Megjithatë, të dhënat më të fundit financiare nga Apple, të publikuara në orët e fundit nga gjigandi i Cupertino-s, konfirmojnë një fakt të qartë intrigues: sektori i shërbimeve është sektori me rritjen më të shpejtë për mollën e kafshuar.

Për sa i përket të ardhurave neto, Apple pësoi një rënie të lehtë midis viteve 2022 dhe 2023: nëse vitin e kaluar kjo e fundit ishte 83 miliardë dollarë, këtë herë kjo shifër ka rënë në 81.8 miliardë, edhe për shkak të krizës së ekonomisë globale të shkaktuar nga fillimi i Konflikti ruso-ukrainas. Veçanërisht, kërkesa për iPhone thuhet të jetë më e ulët se vitin e kaluar, me një rënie prej 2% midis iPhone 13 dhe iPhone 14.

Të dhënat konfirmohen nga vetë Tim Cook, i cili shpjegoi për mikrofonat e CNBC se “tregu i smartfonëve është në një fazë të vështirë tani, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara”. Edhe pjesa tjetër e harduerit të Cupertino-s, megjithatë, nuk po funksionon shumë mirë. Shitjet e Mac dhe Macbook kanë rënë në krahasim me vitin e kaluar, edhe për shkak se muajt e fundit nuk ka pasur lançime të reja me peshë (me përjashtim të Macbook Air M2 15″, i cili megjithatë doli në shitje vetëm një muaj më parë, prandaj nuk kontribuoi Në mënyrë të konsiderueshme ndaj të ardhurave këtë vit.) iPad-ët, nga ana tjetër, raportuan një rënie prej 20% të të ardhurave krahasuar me vitin 2022.

E vetmja e dhënë pozitive, pra, është ajo e sektorit të shërbimeve. Vetë Tim Cook shpjegoi se, midis abonimeve të ndryshme, Apple ka një miliard abonentë që paguajnë: një numër i madh, veçanërisht në krahasim me të dhënat e Netflix (240 milionë abonentë, pak a shumë) dhe Amazon Prime (afërsisht 160 milionë abonime). Prandaj, nuk është rastësi që viti i kaluar ka qenë “rekord për të ardhurat në sektorin e shërbimeve”, sipas fjalëve të CEO të Apple Bitten.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/04/apple-ka-nje-miliard-abonente-ne-sherbimet-e-saj-konfirmimi-nga-tim-cook/