Apple ja del: pas 12 vitesh krijon një sensor jo invaziv për të matur diabetin

Pas gati 12 vitesh zhvillimi, Apple mund të ketë zhvilluar më në fund një sensor joinvaziv për matjen e sheqerit në gjak. Kjo shpjegohet me një raport të Bloomberg, i cili ka publikuar disa detaje mbi funksionimin e këtij sistemi.

Sipas Mark Gurman, gjigandi Kupertinos dhe partnerët e tij do të kishin punuar në projekt për dymbëdhjetë vjet, duke përfshirë qindra inxhinierë në Grupin e tij të Dizajnit Eksplorator. Sensori ende nuk do të ishte gati për prodhim masiv, por thashethemet e rrjedhura raportojnë se do të ishte mjaft i avancuar në teste.

Por le të kalojmë te detajet teknike: çipi duhet të bazohet në një sistem lazer me gjatësi vale të ndryshme, i cili, duke matur dritën e reflektuar nga lëngu intersticial dhe hapësirat midis qelizave, do të zbulojë nivelet e glukozës të pranishme në gjak. E gjithë kjo sepse glukoza mund të thithë lëngun intersticial, d.m.th., një tretësirë ​​ujore e pranishme midis qelizave të indeve, e cila ndërmjetëson shkëmbimet midis përbërësve qelizorë të enëve të gjakut dhe qelizave.

Duke analizuar këto të dhëna, sensori do të jetë në gjendje të llogarisë vlerën e përqendrimit të glukozës, për rrjedhojë të përcaktojë nivelet e sheqerit të pranishëm në gjak.

Gurman vëren se Apple tashmë po teston teknologjinë tek disa njerëz, por ka një problem: sensori do të ishte ende shumë i madh (afërsisht madhësia e një iPhone) për ta integruar atë në një pajisje aq të vogël sa Apple Watch, që do të thotë thonë se mund të kalojnë ende disa vite para se ta shohim në punë në një Apple Watch.

Disa vite më parë dolën disa thashetheme sipas të cilave Apple Watch Seres 8 do të kishte matur diabetin, por siç e pamë kjo nuk është materializuar pasi Apple po kërkon një zgjidhje jo invazive.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/23/apple-ja-del-pas-12-vitesh-krijon-nje-sensor-jo-invaziv-per-te-matur-diabetin/