Apple heq mbi 100 aplikacione AI nga store kinez

Apple ka hequr më shumë se 100 aplikacione që ofrojnë veçori gjeneruese të inteligjencës artificiale nga dyqani kinez. Megjithatë, këto nuk janë aplikacione të rreme që përdoren për mashtrime ose për të shpërndarë malware. Kompania me qendër në Cupertino aplikoi paraprakisht rregullat e reja të vendosura nga qeveria, të cilat do të hyjnë në fuqi më 15 gusht.

Apple është në përputhje me ligjin kinez paraprakisht
Disa zhvillues kinezë kanë marrë një njoftim nga Apple duke i informuar ata për heqjen e aplikacioneve. Në letrën dërguar zhvilluesit të OpenCat, një klient vendas për ChatGPT, kompania Cupertino specifikon arsyen e heqjes: përmbajtje të paligjshme në Kinë.

Qeveria ka prezantuar disa masa për të rregulluar shërbimet e AI. Siç shkruan Apple në letër, zhvilluesit duhet të marrin një licencë specifike administrative nga Ministri i Industrisë dhe Informacionit përpara se të publikojnë aplikacione në dyqane.

Në praktikë, një censurë është aplikuar për të ashtuquajturat LLM (Large Model Language), pasi nuk është e mundur të verifikohen burimet e përdorura për trajnim. Shërbimet gjeneruese të AI duhet t’u përmbahen vlerave socialiste dhe të mos gjenerojnë informacione ose përmbajtje të rreme që kërcënojnë sigurinë kombëtare.

Rregullat e reja prekin gjithashtu API-të e përdorura për të hyrë në modelet e palëve të treta, si ato nga OpenAI. Nga rruga, shumë nga aplikacionet e hequra janë klientë për ChatGPT. Partia Komuniste e Kinës gjithmonë përpiqet të parandalojë përdorimin e teknologjive perëndimore. Është e paqartë pse Apple i hoqi aplikacionet dy javë më herët. Kompania Cupertino kërkon padyshim të shmangë një përplasje me autoritetet lokale, duke pasur parasysh rëndësinë e tregut kinez.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/02/apple-heq-mbi-100-aplikacione-ai-nga-store-kinez/