Apple forcon dominimin e saj në tregun e tabletave

Apple rriti të ardhurat nga shitjet e iPad me 30%. IDC konfirmoi udhëheqjen e kompanisë Cupertino, duke theksuar një rritje të hendekut në lidhje me konkurrentët (Samsung në veçanti), pavarësisht rënies globale të dërgesave. Firma analitike gjeti gjithashtu një rënie të mprehtë për Chromebooks.

Tregu i tabletëve në vështirësi, por Apple dominon
Sipas të dhënave të IDC, 45.7 milionë tabletë janë dorëzuar në tremujorin e katërt të 2022, ose 0.3% më shumë se në të njëjtën periudhë të 2021. Pothuajse 50% e tyre janë iPad. Apple në fakt ka dorëzuar 22.5 milionë njësi (+28.8%) që korrespondojnë me një pjesë të tregut prej 49.2%. Samsung ka dorëzuar më shumë tableta sesa në tremujorin e katërt të 2021, por distanca nga Apple tani është e paimagjinueshme. Pjesa e saj në treg është 7.7%.

Pjesa e tregut e Amazon (5.4%), Lenovo (5.1%) dhe Huawei (5.1%) është praktikisht e parëndësishme, por të tre prodhuesit synojnë në fundin e ulët të tregut. Në të gjithë vitin 2022 janë dorëzuar 162.8 milionë tableta (-3.3% krahasuar me 2021). Apple është i vetmi prodhues me një përqindje pozitive (7%). Kompania me bazë në Cupertino dorëzoi 61.9 milionë iPad. Pasuar nga Samsung, Amazon, Lenovo dhe Huawei.

Kriza për pajisjet Chromebook vazhdon, pas rritjes së shitjeve të regjistruara gjatë pandemisë COVID-19. Në tremujorin e katërt u dorëzuan vetëm 3.6 milionë njësi (-24.3%), ndërsa në të gjithë vitin 2022 vetëm 19.2 milionë njësi (-48%). Rezultati më i mirë tremujor është ai i HP-së (+116.7%), por në top 5-shen vjetore ajo zë vendin e katërt pas Acer, Dell dhe Lenovo. Renditja plotësohet nga ASUS.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/06/apple-forcon-dominimin-e-saj-ne-tregun-e-tabletave/