Apple: fitore e pjesshme në apelin kundër Epic Games

Apple nuk është një monopolist, kështu që nuk ka shkelur ligjin antitrust, por do të duhet të lejojë zhvilluesit të vendosin lidhje në aplikacione për të këshilluar përdoruesit që të përdorin një sistem pagese të jashtme. Ky është vendimi i gjykatës së apelit në lidhje me betejën ligjore të nisur në gusht 2020 nga Epic Games. Në praktikë është vërtetuar vendimi i gjykatës së shkallës së parë.

Fitorja 9-1 e Apple u konfirmua
Epic Games kishte shtuar sistemin e saj të pagesave në Fortnite. Më pas loja u hoq nga App Store për shkelje të marrëveshjeve kontraktuale. Shtëpia e softuerit më pas paditi Apple për shkeljen e ligjeve kombëtare (Akti Sherman) dhe shtetëror (Ligji i Konkurrencës së Padrejtë të Kalifornisë) antitrust, duke renditur 10 sjellje të padrejta.

Gjykata e shkallës së parë ra dakord me Apple për 9 pika, ndërsa Epic Games fitoi për pikën e mbetur, përkatësisht atë që lidhet me të ashtuquajturën klauzolë anti-drejtues, e ndaluar nga ligji antitrust i Kalifornisë, i cili i pengon zhvilluesit të komunikojnë ekzistencën e një mënyra alternative e pagesës. Si Apple ashtu edhe Epic Games kishin apeluar.

Gjykata e Apelit la në fuqi vendimin e gjyqtarëve të shkallës së parë. Epic Games nuk ka ofruar prova të mjaftueshme për të demonstruar se Apple ka shkelur Aktin Sherman. Megjithatë, kompania Cupertino nuk mund t’i pengojë zhvilluesit të fusin lidhje në aplikacion që çojnë në sistemin alternativ të pagesave (mundësia e dhënë për lloje të ndryshme aplikacionesh, por jo në lojëra).

Fortnite mbetet ende jashtë App Store. Apple dhe Epic Games do të vendosin hapat e ardhshëm së shpejti. Ata ndoshta do të shkojnë në Gjykatën e Lartë. Situata në Evropë është krejtësisht e ndryshme. Apple është e detyruar të pajtohet me Aktin e Tregjeve Dixhitale, kështu që do të duhet të lejojë përdorimin e sistemeve të pagesave të jashtme dhe ngarkimin anësor të aplikacioneve (ndoshta duke filluar me iOS 17).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/25/apple-fitore-e-pjesshme-ne-apelin-kunder-epic-games/