Apple do të përdorë modemet Qualcomm 5G deri në vitin 2026

Thashethemet e fundit datojnë në fillim të muajit, por njoftimi për shtyp i Qualcomm e sqaron çështjen përfundimisht. Apple do të përdorë modemet 5G të prodhuesit kalifornian deri në vitin 2026. Megjithatë, kjo nuk përjashton debutimin e një çipi të personalizuar në tre vitet e ardhshme.

Modemi Qualcomm 5G edhe në iPhone 18?
Deklarata për shtyp është mjaft e shkurtër. Qualcomm shkruan se ka nënshkruar një marrëveshje me Apple për furnizimin e modemëve Snapdragon 5G që do të integrohen në iPhone të 2024, 2025 dhe 2026. Ka disa detaje shtesë në faqe të rezervuara për investitorët. Termat dhe kushtet janë të pandryshuara nga marrëveshja e mëparshme e cila skadoi në fund të vitit 2023.

Në prezantim shkruhet se Qualcomm do të furnizojë vetëm 20% të modemëve 5G në vitin 2026, e njëjta përqindje e treguar në vitin 2019 (dhe e konfirmuar dy vjet më parë), kur u nënshkrua marrëveshja e mëparshme. Ky është sigurisht një lajm i shkëlqyeshëm për prodhuesin kalifornian, duke pasur parasysh që Apple është klienti kryesor i saj (rreth 22% e shitjeve totale). Modemët Snapdragon 5G janë të pranishëm duke filluar me iPhone 12.

Mark Gurman i njohur i Bloomberg thekson se Apple nuk ka prodhuar ende një modem 5G, pavarësisht blerjes së biznesit të Apple në vitin 2019. Disa analistë kishin parashikuar daljen në treg të modemit të parë 5G deri në fund të 2023, por tani data është shtyrë për në fund të 2024 ose fillim të 2025.

Inxhinierët e kompanisë Cupertino do të kishin hasur në vështirësi të ndryshme në hartimin e një çipi me performancë të krahasueshme me ato të ofruara nga Qualcomm, si dhe probleme në lidhje me konsumin dhe certifikimet me autoritete të ndryshme.

Megjithatë, zgjatja e marrëveshjes nuk përjashton përdorimin e modemit të personalizuar 5G në iPhone 18 (ose seritë e mëparshme). Pikërisht për këtë arsye, Qualcomm tregon një aksion prej 20% në 2026 (por ky mund të jetë një vlerësim konservator). Qëllimi përfundimtar i Apple është të zëvendësojë edhe çipat wireless të Broadcom.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/11/apple-do-te-perdore-modemet-qualcomm-5g-deri-ne-vitin-2026/