Apple dhe lufta e heshtur kundër Google me Maps dhe motorin e saj të kërkimit

Dhe nëse Apple vendos t’u ofrojë përdoruesve motorin e saj të kërkimit si një alternativë ndaj Google Search ose aplikacionit të saj të hartave në vend të Google Maps, pikërisht kur grupi Mountain View është në shënjestër nga Antitrust i SHBA, i cili e ka paditur atë me akuzën, në mënyrë delikate. sektorin e reklamave dixhitale, të një sjelljeje antikonkurruese, jokorrekte, të përhapur dhe sistematike për të reduktuar në masë të madhe nëse jo për të shkatërruar konkurrencën, duke shkaktuar dëme dhe kosto më të larta për botuesit, reklamuesit dhe konsumatorët? Kërkesa e Departamentit të Drejtësisë për një zierje, e cila dëshiron të detyrojë kompaninë mëmë të Google, Alphabet, të ndajë aktivitetet e blerjes dhe shitjes së reklamave dhe kontrollin e tregut të shkëmbimit AdX nga biznesi i saj kryesor, mund të ndezë fitilin për të ndezur hapur luftën e heshtur që kohët e fundit vite që dy gjigantët e Silicon Valley kanë mbajtur të fshehura.

Rivaliteti daton gati 17 vjet më parë kur në korrik 2005 Google bleu Android për vetëm 50 milionë dollarë, atëherë një startup i panjohur Palo Alto dhe sot sistemi operativ më popullor në botë, i përdorur në rreth 70% të telefonave inteligjentë të planetit.

Për themeluesin e Apple, Steve Jobs, Android ishte një “produkt i vjedhur”, i cili imitonte softuerin celular iOS të iPhone dhe ai reagoi ndaj kësaj blerjeje, duke u larguar nga bordi i drejtorëve të kompanisë Apple, Eric Schmidt, në kohë CEO i Google, kujton Financial Times. Një gjest bombastik, i cili megjithatë duhet të jetë normë dhe drejtuesit e lartë nuk duhet të ulen në bordet e kompanive konkurruese, kujtoi prokurorja e përgjithshme e Departamentit të Drejtësisë, Merrick Garland, në konferencën për shtyp për të akuzuar Google, duke folur për sjellje antikonkurruese.

Sfida e sistemit operativ

Në vitet në vijim, lufta midis dy gjigantëve të teknologjisë vazhdoi e ndrydhur. Por qëllimi është që sistemi i tij operativ celular të bëhet gjithnjë e më i pavarur nga shërbimet e ofruara nga Google. Duke filluar me hartat dhe kërkimet.

Akti i fundit “i zhurmshëm” i luftës daton në vitin 2012, kur Apple vendosi të përjashtonte Google Maps me aplikacione të para-shkarkuara, në vend të kësaj të ofronte shërbimin e saj Maps. Një dështim, duke qenë se Maps nuk funksiononte fare dhe i detyroi përdoruesit të shkarkonin aplikacionin rival. Pas debutimit të pasigurt, 10 vjet më vonë, aplikacioni i hartës së Apple është përmirësuar shumë. Dhe në fillim të janarit, Apple njoftoi Business Connect, një veçori që lejon bizneset të hyjnë në vendndodhjen e tyre dixhitale, në mënyrë që ata të mund të ndërveprojnë me përdoruesit, të shfaqin foto dhe të ofrojnë promovime që konkurrojnë drejtpërdrejt me Google Maps, i cili për të njëjtin funksion ka një partneritet me platforma Yelp.

Motori i kërkimit

Por Apple ka bërë gjithashtu përparime të mëdha në kërkime, edhe pse nën radar. Kur kërkojmë diçka nga Siri, asistenti dixhital e bën atë duke përdorur kërkimin e Apple, një aplikacion i brendshëm që kryen miliarda kërkime në ditë. Siri është në gjendje jo vetëm të ofrojë informacionin më të larmishëm, të lexojë mesazhet tona sipas kërkesës, të shkruajë një përgjigje me email, të na lejojë të dëgjojmë këngën tonë të preferuar duke e zgjedhur atë nga biblioteka jonë muzikore ose nga interneti, por gjithashtu mund të përkthejë fjalë dhe fraza në shumë gjuhë.

Shërbimi, i njohur nga brenda si Apple Search, e ka origjinën nga blerja në vitin 2013 e startup-it Topsy Labs, e përdorur më pas për të lehtësuar kërkimet në Twitter. Përveç Siri, teknologjia përdoret edhe nga Spotlight, funksioni i kërkimit në kohë reale i disponueshëm për përdoruesit e Mac. Apple Search u përmirësua më pas me inteligjencën artificiale të sjellë nga Laserlike, një startup i blerë në 2019, i specializuar në mësimin e makinerive dhe krijues i një aplikacioni i përshkruar në atë kohë si një “motor kërkimi i interesit”, i aftë për të ofruar lajme, përmbajtje ueb, video dhe përmbajtje lokale të rëndësishme për përdoruesin individual.

Nëse Apple vendos të mos përdorë më Google si motorin e paracaktuar të kërkimit në iOS, në vend të kësaj të ofrojë Apple Search, mund të synojë të vjedhë një pjesë të tregut, tani 92% e kontrolluar nga Mountain View. Edhe pse duke bërë këtë do të ishte heqja dorë nga 8 deri në 12 miliardë dollarë në vit që Alphabet i paguan Apple.

Sigurisht që do të ishte një akt lufte flagrante, i cili do të shpërthente një konflikt që ka mbetur i heshtur deri më tani, duke shfrytëzuar momentin e dobësisë së Google pas akuzave nga Antitrust i SHBA-së për abuzim me monopolin në reklama. Dhe mund të takohet me favorin e përdoruesve pasi shërbimi i ri i kërkimit të Apple nuk do të shoqëronte reklamat e synuara të ofruara nga mjetet e reklamimit të Google të lidhura me motorin e kërkimit. Për hir të privatësisë së të dhënave, një tjetër betejë në të cilën është përfshirë Apple, ndryshe nga grupet e tjera Big Tech, përfshirë Google.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/25/apple-dhe-lufta-e-heshtur-kunder-google-me-maps-dhe-motorin-e-saj-te-kerkimit/