Apple dhe çipat e rinj 3 nanometër: çfarë dimë deri tani?

Pasi të jetë hequr magjepsja e marketingut, një nga mënyrat më të mira për të analizuar përparimin teknologjik të një çipi është të shikoni procesin e prodhimit të tij.

Apple kohët e fundit njoftoi se procesorët e saj të rinj do të kalojnë në nyjen 3 nanometër të TSMC më vonë këtë vit duke përdorur një teknikë prodhimi të gjeneratës së ardhshme. Por çfarë do të thotë saktësisht ky hap përpara për kompaninë?

Përparësitë mund të jenë aspak indiferente dhe mund të ndikojnë në aspekte të ndryshme të zinxhirit të prodhimit duke filluar nga kostot, duke përfunduar me performancën dhe mbi të gjitha me efikasitetin e vetë çipave.

Të gjitha “nyjet” vijnë duke u ngritur
Para së gjithash, është mirë të sqarohet se çfarë do të thotë termi “nyje” në kontekstin e prodhimit të gjysmëpërçuesve: për ta thjeshtuar, nyja mat dimensionin më të vogël të mundshëm të përdorur gjatë prodhimit dhe shprehet në nanometra, një njësi matëse e cila është ekuivalente me një e milionta e milimetrit.

Siç e kemi përmendur tashmë, rafinimi i procesit të prodhimit nuk sjell avantazhe vetëm në aspektin ekonomik: futja e më shumë transistorëve në më pak hapësirë ​​do të thotë të prodhosh automatikisht më shumë çipa në të njëjtën vaferë me një ulje të dukshme të kostove.
Nyja, megjithatë, reflektohet gjithashtu në efikasitetin dhe për rrjedhojë në performancën e vetë çipit: kalimi në 3 nanometra do të sillte përmirësime të qarta në disa fronte për produktet e mollës së kafshuar.

Apple, ku jemi?
Aktualisht, shumëkombëshe Cupertino përdor çipa të ndryshëm, bazuar në procese të ndryshme prodhimi. S6, S7 dhe S8 SiP të Apple Watch, për shembull, janë të mbërthyer në 7 nm sepse bazohen në bërthama të huazuara nga procesori A13 Bionic, çipi i fundit i kësaj madhësie i krijuar për iPhone.

Në vitin 2020 Apple bëri hapin e fundit të madh të gjeneratës falë procesit të prodhimit 5 nm të TSMC, i cili çoi në krijimin e procesorëve A14 Bionic dhe të famshëm M1.
Së fundi, me iPhone 14 Pro dhe iPhone 14 Pro Max, kompania prezantoi çipin A16 Bionic, i përcaktuar gabimisht si “4-nanometër” për shkak të procesit N4 të përdorur edhe një herë nga TSMC, i cili megjithatë është thjesht një version i përmirësuar i proceseve N5. dhe N5P nga e njëjta kompani tajvaneze, të treja në 5 nm.

Ja pra, se kalimi i ardhshëm në 3 nanometra ngjall pritshmëri të mëdha dhe mund të përfaqësojë hapin më të madh përpara në drejtim të teknologjisë për tre vjet tani: më shumë transistorë, më shumë operacione paralele, shpejtësi më të lartë, konsum të reduktuar dhe më shumë.
Ky brez i çipave në fakt do të projektohet shprehimisht për të mbështetur aftësitë më të avancuara të inteligjencës artificiale, mësimin e makinerive dhe veçoritë më të fundit grafike të disponueshme.

Në fakt, thashethemet donin një teknologji si Ray Tracing të mbështetur tashmë nga CPU-të më të fundit A16 Bionic, por duket se gjatë fazës së prodhimit Apple vendosi të hiqte dorë nga ajo dhe të bënte një hap prapa. Ardhja e çipave 3nm më në fund mund të sjellë këtë veçori të shumëpritur.

Teknika e re e prodhimit më pas duhet të çojë në kursime energjie për një çip të vetëm që mund të arrijë deri në 35% kundrejt performancës më të mirë. Rritja e densitetit të çipit sjell me vete disa sfida që nuk janë të lehta për t’u kapërcyer, si rritja e kompleksitetit të vetë prodhimit dhe mundësia që gjenerimi i nxehtësisë së çipit të jetë i tepruar.

Sipas The Information, çipat e rinj 3 nm të Apple do të kenë deri në katër kapakë me një kapacitet prej 40 bërthamash: duke marrë parasysh maksimumin prej 12 bërthamash të arritur me modelet M2 Pro dhe Max, kërcimi mund të jetë i konsiderueshëm.

Kur do të vijnë çipat e rinj?
Ne e dimë që TSMC ka nisur testimet në procesin 3 nanometër duke filluar nga viti 2021, duke filluar prodhimin aktual në fund të vitit 2022, duke ndjekur udhërrëfyesin e vendosur deri në këtë pikë pa probleme të dukshme. Javët e fundit, pra, ka dalë lajmi se Porositja e çipave 3 nm të Apple do të ishte aq masive sa të siguronte Apple 90% të kapacitetit të TSMC për të gjithë vitin 2023, aq sa gjigandi i gjysmëpërçuesve do të mundohej të garantonte nivelet e prodhimit të paracaktuar.

Ndër problemet e raportuara nga analistët, do të shfaqeshin instrumentet e përdorura dhe vetë performanca, pengesa që mund të shkaktonin një vonesë në lançimin e produkteve të reja të Apple.Ndër pajisjet më të pritura padyshim duhet të përmendim iPhone 15 Pro dhe iPhone 15 Pro Max të cilët duhet të pajisen me procesorët e porsalindur A17 Bionic, si dhe MacBook Air, iMac dhe iPad Pro të ri me çip M3, në të cilin Apple po punon. me disa modele tashmë të planifikuara.
Gjysma e dytë e vitit është afër dhe qysh në vjeshtën e ardhshme duhet të kemi mundësinë të mësojmë më shumë rreth linjës së re dhe performancës së procesorëve të rinj. Mbetet vetëm të armatoseni me pak më shumë durim.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/26/apple-dhe-cipat-e-rinj-3-nanometer-cfare-dime-deri-tani/