App Store mbush 15 vjeç, të ardhura rekord për zhvilluesit

Disa ditë para fillimit të konferencës së zhvilluesve WWDC 2023 më 5 qershor, Apple ka ndarë disa përditësime mbi numrat e App Store-it të saj.

Dyqani i aplikacioneve mbush 15 vjet këtë vit, pasi u inaugurua në korrik 2008.

Sipas një studimi të pavarur nga ekonomistët e Analysis Group, në vitin 2022 ajo regjistroi një qarkullim prej 1.1 trilion dollarësh, me rreth 90% të pagesave dhe shitjeve brenda aplikacionit, pra shërbimet e blera brenda aplikacioneve, të përjashtuara nga tarifat për Apple.

Studimi analizoi faktorët kryesorë që qëndrojnë pas rritjes së ekosistemit, duke argumentuar se si rimëkëmbja pas pandemisë ka përshpejtuar disa sektorë, nga udhëtimet tek udhëtimet me makinë, duke ofruar një rritje për aplikacionet e përfshira në këto kontekste. Në këtë drejtim, shitjet e aplikacioneve iOS në sektorin e udhëtimeve u rritën me 84% në vitin 2022, ndërsa ato të udhëtimeve me breshëri shënuan + 45%. Aplikacionet e ushqimit dhe dyqaneve të komoditetit ishin gjithashtu ndër kategoritë e aplikacioneve me rritje më të shpejtë. Që nga viti 2019, shitjet e aplikacioneve iOS të dërgesave ushqimore dhe ushqimeve janë dyfishuar, ndërsa shitjet e produkteve kryesore të konsumatorit janë trefishuar. Në përgjithësi, nga viti 2008 deri në vitin 2022, të ardhurat e zhvilluesve të iOS në App Store i kaluan 320 miliardë dollarët në App Store.

Studimi zbulon se përdoruesit e iOS kanë shkarkuar aplikacione më shumë se 370 milionë herë nga viti 2008 deri në vitin 2022. Sot, App Store ofron gati 1.8 milionë aplikacione, më shumë se 123 herë më shumë se mijërat e disponueshme në fund të 2008. Në WWDC 2023, lansimi pritet nga shikuesi i parë i realitetit të përzier të Apple, i cili duhet të hapë një park të ri aplikacionesh me mundësi të mëtejshme të ardhurash për zhvilluesit e pavarur dhe shtëpitë e softuerit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/31/app-store-mbush-15-vjec-te-ardhura-rekord-per-zhvilluesit/