Android: Zbulohet malware Daam, kini kujdes për të dhënat tuaja!

Ndërsa Google paralajmëron se televizorët Android pa Play Protect mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshëm dhe duhet të shmangen me çdo kusht, organizata kombëtare e sigurisë kibernetike e Indisë, CERT-IN, po paralajmëron publikun ndërkombëtar për ekzistencën e malware Android “Daam”. Roboti jeshil provon edhe një herë të jetë sistemi operativ referues për kriminelët kibernetikë, i gatshëm për të vjedhur të dhënat e përdoruesve me zgjidhjet më të fundit që janë ende të pamundura për të ndaluar përdorimin e antivirusit.

Kujdes nga malware “Daam” Android!
Virusi në fjalë, siç raportohet edhe nga Gizmochina, përdoret për të vjedhur informacione të ndjeshme dhe madje për të instaluar ransomware në pajisjet e synuara. Para së gjithash, pasi të infiltrohet përmes aplikacioneve të infektuara, malware përpiqet të rikuperojë të dhëna konfidenciale si historia e shfletimit, regjistrat e thirrjeve, përmbajtjet e galerisë, mesazhet SMS dhe çdo skedar tjetër që mund të lidhet me informacione të ndjeshme.

Këto të fundit më pas transmetohen në serverin e sulmuesit dhe kodohen në një skedar .enc në pajisjen e synuar, të shoqëruar nga një shënim shpërblesëje i quajtur “readme_now.txt”.

Ky është një modus operandi i parë tashmë në shumë raste të tjera, i cili po prek mijëra pajisje në Indi dhe mund të arrijë edhe në Perëndim. Atëherë, si të shmangni malware “Daam” të Android? Praktikat e rekomanduara nga ekspertët mbeten të zakonshme:

-Kufizoni shkarkimet në aplikacione dhe shërbime të besuara, duke qëndruar në dyqanet zyrtare të aplikacioneve
-Kontrolloni gjithmonë autorizimet e kërkuara nga aplikimi i interesit
-Mbajeni pajisjen tuaj të përditësuar me arnimet më të fundit të sigurisë
-Përdorni antivirus dhe skanoni rregullisht pajisjen tuaj
– Verifikoni certifikatat e kriptimit
-Kushtojini vëmendje faqeve që vizitoni, veçanërisht atyre të shkurtuara me shërbime si bit.ly dhe tinyurl

Vetëm në këtë mënyrë do të jetë e mundur të reduktohet ndjeshëm cenueshmëria ndaj malware Daam dhe kërcënimeve të lidhura me to.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/29/android-zbulohet-malware-daam-kini-kujdes-per-te-dhenat-tuaja/